Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alkaloidy pirolizydynowe w herbacie, naparach ziołowych i suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Panel ekspertów EFSA opublikował w dniu 27 lipca br. opinię naukową w zakresie alkaloidów pirolizydynowych obecnych w herbacie, naparach ziołowych i suplementach diety.

Alkaloidy pirolizydynowe są naturalnymi substancjami toksycznymi występującymi w szerokiej gamie roślin. Ekspozycja na alkaloidy pirolizydynowe w żywności, w szczególności dla osób, które często i w dużych ilościach spożywają napary herbaty i ziół, może w długoterminowej perspektywie stać się problemem dla zdrowia ludzkiego ze względu na ich potencjalną rakotwórczość - twierdzą eksperci EFSA.

Podobnie, konsumpcja suplementów diety na bazie roślin zawierających alkaloidy pirolizydynowe może przyczyniać się do wystąpienia krótkotrwałych zatruć tymi toksynami, powodując niekorzystne skutki zdrowotne.

Komisja Europejska zażądała zaktualizowanej oceny ryzyka, która uwzględniłaby szacunki dotyczące narażenia, wykorzystując najnowsze dane dotyczące poziomów toksyn w miodzie, herbaty, naparach ziołowych i suplementach żywnościowych, bowiem EFSA w 2011 r. przygotowywała już opinię w tym zakresie.

W obecnej opinii Eksperci EFSA wskazali 17 alkaloidów pirolizydynowych w żywności i paszy, które powinny być nadal monitorowane. Zaleca się dalsze badania dotyczące toksyczności i rakotwórczości tych substancji, występujących w żywności.

Z opinią można zapoznać się pod następującym linkiem: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4908

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Wybierz obszar: Suplementy diety

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.