Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alkaloidy pirolizydynowe w diecie – źródła, ocena zagrożenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z opinią ekspertów z EFSA spożywanie wraz z żywnością alkaloidów pirolizydynowych może negatywnie oddziaływać na zdrowie ludzkie, ze względu na potencjalną rakotwórczość tych związków.

Wśród najbardziej narażonych na wystąpienie negatywnych skutków zdrowotnych EFSA wymienia przede wszystkim konsumentów, którzy często spożywają napary ziół i herbatę. Regularne przyjmowanie alkaloidów pirolizydynowych z dietą może dopiero w dłuższym okresie czasu przyczynić się do wystąpienia wyraźnych efektów zdrowotnych. Szacuje się, iż spożycie tych związków wzrasta również wraz z rosnącą popularnością roślinnych suplementów diety, w skład których wchodzą rośliny wytwarzające alkaloidy pirolizydynowe.

W oparciu o te doniesienia EFSA zaktualizowała  swoją opinię z 2011 roku w sprawie zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt związanych ze spożywaniem alkaloidów pirolizydynowych – dużej grupy toksyn wytwarzanych przez różne gatunki roślin, które mogą przypadkowo dostać się do łańcucha żywnościowego.

Komisja Europejska wystąpiła o przeprowadzenie zaktualizowanej oceny ryzyka, która uwzględni szacunkowe spożycie tych związków, w oparciu o najnowsze doniesienia dotyczące poziomu tych toksyn w produktach spożywczych takich jak miód, herbata, napary ziołowe oraz suplementy diety.

Już w 2011 roku, w swojej opinii EFSA sugerowała, iż możliwe jest wystąpienie długotrwałych problemów zdrowotnych u małych dzieci i nastolatków, którzy spożywają dużą ilość miodu. Miód, był wtedy jedynym środkiem spożywczym, dla którego dostępne były odpowiednie dane wystarczające do przeprowadzenia analizy ryzyka.

Eksperci z EFSA wskazali 17 różnych alkaloidów pirolizydynowych obecnych w żywności i w paszach, których poziom powinien być zgodnie z aktualnymi doniesieniami naukowymi monitorowany. Ponadto EFSA zaleca prowadzenie dalszych badań toksyczności alkaloidów pirolizydowych najczęściej występujących w żywności, aby wykluczyć lub potwierdzić przypuszczenia o ich potencjalnym działaniu rakotwórczym.

Źródło:

EFSA: Les alcaloïdes pyrrolizidiniques contenus dans le thé, les infusions à base de plantes et les compléments alimentaires

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.