Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alkaloidy pirolizydynowe w diecie – źródła, ocena zagrożenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z opinią ekspertów z EFSA spożywanie wraz z żywnością alkaloidów pirolizydynowych może negatywnie oddziaływać na zdrowie ludzkie, ze względu na potencjalną rakotwórczość tych związków.

Wśród najbardziej narażonych na wystąpienie negatywnych skutków zdrowotnych EFSA wymienia przede wszystkim konsumentów, którzy często spożywają napary ziół i herbatę. Regularne przyjmowanie alkaloidów pirolizydynowych z dietą może dopiero w dłuższym okresie czasu przyczynić się do wystąpienia wyraźnych efektów zdrowotnych. Szacuje się, iż spożycie tych związków wzrasta również wraz z rosnącą popularnością roślinnych suplementów diety, w skład których wchodzą rośliny wytwarzające alkaloidy pirolizydynowe.

W oparciu o te doniesienia EFSA zaktualizowała  swoją opinię z 2011 roku w sprawie zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt związanych ze spożywaniem alkaloidów pirolizydynowych – dużej grupy toksyn wytwarzanych przez różne gatunki roślin, które mogą przypadkowo dostać się do łańcucha żywnościowego.

Komisja Europejska wystąpiła o przeprowadzenie zaktualizowanej oceny ryzyka, która uwzględni szacunkowe spożycie tych związków, w oparciu o najnowsze doniesienia dotyczące poziomu tych toksyn w produktach spożywczych takich jak miód, herbata, napary ziołowe oraz suplementy diety.

Już w 2011 roku, w swojej opinii EFSA sugerowała, iż możliwe jest wystąpienie długotrwałych problemów zdrowotnych u małych dzieci i nastolatków, którzy spożywają dużą ilość miodu. Miód, był wtedy jedynym środkiem spożywczym, dla którego dostępne były odpowiednie dane wystarczające do przeprowadzenia analizy ryzyka.

Eksperci z EFSA wskazali 17 różnych alkaloidów pirolizydynowych obecnych w żywności i w paszach, których poziom powinien być zgodnie z aktualnymi doniesieniami naukowymi monitorowany. Ponadto EFSA zaleca prowadzenie dalszych badań toksyczności alkaloidów pirolizydowych najczęściej występujących w żywności, aby wykluczyć lub potwierdzić przypuszczenia o ich potencjalnym działaniu rakotwórczym.

Źródło:

EFSA: Les alcaloïdes pyrrolizidiniques contenus dans le thé, les infusions à base de plantes et les compléments alimentaires

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.