Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
14 lipca 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1270 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanu potasu (E 501) w owocach i warzywach obranych, krojonych i rozdrobnionych.
Zgodnie z rozporządzeniem zezwala się na stosowanie węglanu potasu (E 501), jako stabilizatora i regulatora kwasowości w żywności kategorii 04.1.2 „Owoce i warzywa obrane, krojone i rozdrobnione” w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zgodnie z zasadą quantum satis. W celu zapewnienia, aby konsument był poinformowany o zastosowaniu tej substancji, należy ograniczyć stosowanie węglanu potasu (E 501) do pakowanych schłodzonych nieprzetworzonych owoców i warzyw gotowych do spożycia oraz pakowanych nieprzetworzonych i obranych ziemniaków.
Rozporządzenie weszło w w życie 4 sierpnia 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych...
Panel ekspertów EFSA opublikował w dniu 27 lipca br. opinię naukową w zakresie alkaloidów pirolizydynowych obecnych w herbacie, naparach ziołowych i suplementach diety. Alkaloidy pirolizydynowe są naturalnymi substancjami toksycznymi...