Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
31 października 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do warunków dotyczących temperatury podczas transportu mięsa.
Na podstawie rozporządzenia:
-wprowadza się alternatywne, bardziej elastyczne podejście do warunków dotyczących temperatury podczas transportu świeżego mięsa, w szczególności w odniesieniu do tusz lub większych kawałków mięsa, bez zwiększonego ryzyka dla zdrowia publicznego, nie odstępując od podstawowej zasady, że takie mięso powinno zostać schłodzone do temperatury 7 °C przy stałym spadku temperatury;
-ustanowienie temperatury wewnętrznej, do której tusze i większe kawałki mięsa muszą zostać schłodzone przed transportem, jest sposobem zapewnienia, by znaczna część ciepłoty ciała została zredukowana;
-aby zapobiec niewłaściwemu stosowaniu tego odstępstwa, właściwe jest wyjaśnienie, że jest ono dozwolone tylko wtedy, gdy jest to uzasadnione ze względów technologicznych, np. gdy schłodzenie do temperatury 7 °C może nie przyczynić się do najbardziej odpowiedniego pod względem technicznym i higienicznym przetworzenia produktu.
Rozporządzenie weszło w życie 21 listopada 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Trwają dalsze prace nad ustawą dotyczącą oznakowania produktów wolnych od GMO. W październiku 2017 r. pozyskano stanowiska zgłoszone w ramach konsultacji publicznych i uzgodnień międzyresortowych...
Na podstawie opinii EFSA i dostępnych narzędzi oceny wprowadzono alternatywne, bardziej elastyczne podejście do warunków dotyczących temperatury podczas transportu świeżego mięsa, w szczególności w odniesieniu do tusz lub...