Rejestracja

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Prawo żywnościowe: Rozporządzenie Komisji UE 2017/1981 - temperatura podczas transportu mięsa

Autor: FoodFakty

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Portal spożywczy FoodFakty informuje:

W ostatnim czasie ukazało się Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981 z dnia 31 października 2017 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do warunków dotyczących temperatury podczas transportu mięsa (Tekst mający znaczenie dla EOG. )

​Na podstawie opinii EFSA i dostępnych narzędzi oceny wprowadzono alternatywne, bardziej elastyczne podejście do warunków dotyczących temperatury podczas transportu świeżego mięsa, w szczególności w odniesieniu do tusz lub większych kawałków mięsa, bez zwiększonego ryzyka dla zdrowia publicznego, nie odstępując od podstawowej zasady, że takie mięso powinno zostać schłodzone do temperatury 7 °C przy stałym spadku temperatury. Ta zwiększona elastyczność pozwoli na szybsze dotarcie mięsa do konsumenta po uboju, ułatwiając w ten sposób przepływy handlowe świeżego mięsa w obrębie Unii.​

Pełna treść: Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981