Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ceny pszenicy na południu rosną bardziej niż w pozostałych regionach kraju
W listopadzie br. przeciętna cena pszenicy konsumpcyjnej w Polsce, według danych MRiRW, wyniosła 674 zł/t i była 12 zł/t (1,8%) większa niż w październiku. Stosunkowo duże wzrosty (+18 zł/t) zanotowano w województwach południowych, mniejsze w północnych i zachodnich (+12 zł/t), a najmniejsze w centralno-wschodnich (+6 zł/t).
Dość interesująco przestawia się natomiast porównanie tych cen w relacji rocznej. Ogółem w ubiegłym miesiącu pszenica konsumpcyjna w kraju była o 27 zł droższa niż przed rokiem. Zmiana ta prawdopodobnie jest wynikiem nieznacznie gorszych światowych zbiorów tego zboża. Ciekawa jest jednak dynamika cen w rozkładzie regionalnym. W województwach południowych w analizowanym okresie pszenica konsumpcyjna podrożała aż o 53 zł/t. Jednocześnie w województwach północnych i zachodnich cena wzrosła o 26 zł/t, a w województwach centralnych i wschodnich jedynie o 11 zł/t.
Naszym zdaniem może to wynikać z mniejszego znaczenia eksportu za pośrednictwem portów w zagospodarowaniu krajowej podaży pszenicy w bieżącym sezonie. Tym samym, koszty transportu do portu nie wpływają tak istotnie na kształtowanie się cen na bramie gospodarstwa jak rok temu.
Ponadto na południu kraju jakość tegorocznej pszenicy jest prawdopodobnie wyższa niż w regionach północnych, co też zmniejsza regionalne zróżnicowanie cen.
W ciągu trzech lat spadła liczba gospodarstw uprawiających zboża podstawowe, wzrosła zaś w przypadku gospodarstw nastawionych na produkcję kukurydzy
Według opublikowanego 30.11 przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.”, w latach 2013-2016 liczba gospodarstw uprawiających zboża zmniejszyła się o 50,3 tys. (4,5%) do 1064,9 tys. Stanowiły one ponad 89% ogółu gospodarstw rolnych, które zajmowały się uprawą ziemiopłodów. Warto dodać, że więcej (o 2,8 tys.) jest gospodarstw o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 50 ha – ich liczba sięgnęła 31,1 tys. Jednocześnie wzrosła – choć jedynie nieznacznie – średnia powierzchnia zasiewów zbóż ogółem w 1 gospodarstwie zbożowym – z 6,71 ha w 2013 r. do 6,95 ha w 2016 r. W przypadku gospodarstw największych (powyżej 50 ha) średnia powierzchnia wyniosła 76,4 ha.
Z kolei liczba gospodarstw uprawiających kukurydzę na ziarno wzrosła o 6,0 tys. (6,5%) do 98,9 tys. Jeszcze większe zmiany nastąpiły w odniesieniu do kukurydzy na zielonkę. W związku z rozwojem towarowej produkcji mleka w Polsce, w 2016 r. mieliśmy 137,5 tys. gospodarstw zajmujących się tą uprawą, czyli o 8,9 tys. (prawie 7%) więcej niż w 2013 r.
Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
Wzrost tegorocznych zbiorów jabłek w Chinach oraz większe ilości surowca trafiające do zakładów przetwórczych przyczyniają się do zwiększenia produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ)...
W dzisiejszym odcinku AgroTygodnia poznają Państwo prognozy dotyczące zbiorów kukurydzy na świecie oraz dane dotyczące eksportu zagęszczonego soku jabłkowego z Chin. Zapraszamy do lektury...