Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek Zbóż: Ceny pszenicy; Wzrost liczby gospodarstw uprawiających kukurydzę

Kategoria: Biznes

Ceny pszenicy na południu rosną bardziej niż w pozostałych regionach kraju

W listopadzie br. przeciętna cena pszenicy konsumpcyjnej w Polsce, według danych MRiRW, wyniosła 674 zł/t i była 12 zł/t (1,8%) większa niż w październiku. Stosunkowo duże wzrosty (+18 zł/t) zanotowano w województwach południowych, mniejsze w północnych i zachodnich (+12 zł/t), a najmniejsze w centralno-wschodnich (+6 zł/t).

Dość interesująco przestawia się natomiast porównanie tych cen w relacji rocznej. Ogółem w ubiegłym miesiącu pszenica konsumpcyjna w kraju była o 27 zł droższa niż przed rokiem. Zmiana ta prawdopodobnie jest wynikiem nieznacznie gorszych światowych zbiorów tego zboża. Ciekawa jest jednak dynamika cen w rozkładzie regionalnym. W województwach południowych w analizowanym okresie pszenica konsumpcyjna podrożała aż o 53 zł/t. Jednocześnie w województwach północnych i zachodnich cena wzrosła o 26 zł/t, a w województwach centralnych i wschodnich jedynie o 11 zł/t.

Naszym zdaniem może to wynikać z mniejszego znaczenia eksportu za pośrednictwem portów w zagospodarowaniu krajowej podaży pszenicy w bieżącym sezonie. Tym samym, koszty transportu do portu nie wpływają tak istotnie na kształtowanie się cen na bramie gospodarstwa jak rok temu.

Ponadto na południu kraju jakość tegorocznej pszenicy jest prawdopodobnie wyższa niż w regionach północnych, co też zmniejsza regionalne zróżnicowanie cen.

W ciągu trzech lat spadła liczba gospodarstw uprawiających zboża podstawowe, wzrosła zaś w przypadku gospodarstw nastawionych na produkcję kukurydzy

Według opublikowanego 30.11 przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.”, w latach 2013-2016 liczba gospodarstw uprawiających zboża zmniejszyła się o 50,3 tys. (4,5%) do 1064,9 tys. Stanowiły one ponad 89% ogółu gospodarstw rolnych, które zajmowały się uprawą ziemiopłodów. Warto dodać, że więcej (o 2,8 tys.) jest gospodarstw o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 50 ha – ich liczba sięgnęła 31,1 tys. Jednocześnie wzrosła – choć jedynie nieznacznie – średnia powierzchnia zasiewów zbóż ogółem w 1 gospodarstwie zbożowym – z 6,71 ha w 2013 r. do 6,95 ha w 2016 r. W przypadku gospodarstw największych (powyżej 50 ha) średnia powierzchnia wyniosła 76,4 ha.

Z kolei liczba gospodarstw uprawiających kukurydzę na ziarno wzrosła o 6,0 tys. (6,5%) do 98,9 tys. Jeszcze większe zmiany nastąpiły w odniesieniu do kukurydzy na zielonkę. W związku z rozwojem towarowej produkcji mleka w Polsce,  w 2016 r. mieliśmy 137,5 tys. gospodarstw zajmujących się tą uprawą, czyli o 8,9 tys. (prawie 7%) więcej niż w 2013 r.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.