Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 3 pierwszych miesiącach bieżącego sezonu 2017/18 eksport chińskiego koncentratu zwiększył się o 37% r/r

Kategoria: Biznes

Wzrost tegorocznych zbiorów jabłek w Chinach oraz większe ilości surowca trafiające do zakładów przetwórczych przyczyniają się do zwiększenia produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ). Pisaliśmy o tym więcej w ostatnim numerze AgroTygodnia.

Większa produkcja koncentratu i jego stosunkowe niskie ceny pozwoliły na istotny wzrost eksportu w relacji rocznej z Państwa Środka. Wstępne dane handlowe zaprezentowane przez IEG Vu wskazują, że w 3 pierwszych miesiącach bieżącego sezonu 2017/18, tj. w okresie sierpień-październik 2017 r., Chiny wyeksportowały łącznie blisko 169 tys. t ZSJ. W porównaniu do analogicznych miesięcy w sezonie poprzednim eksport zwiększył się o 37%, natomiast w odniesieniu do średniej z poprzednich 5 lat był większy o 42%.

W samym październiku wyeksportowano blisko 63 tys. t chińskiego koncentratu, czyli o 53% więcej w relacji rocznej. Najwięcej, bo 21,7 tys. t trafiło do Stanów Zjednoczonych (rok wcześniej 21 tys. t). Rosja kupiła 6,6 tys. t ZSJ, a więc prawie podwoiła zakupy sprzed roku. Istotnie wzrosła również sprzedaż koncentratu do Kanady i RPA.

Co więcej, ze względu na zmniejszenie podaży ZSJ z Polski i jego wysokie ceny, zwiększył się  eksport chińskiego ZSJ na rynek Unii Europejskiej. Holandia kupiła 3,4 tys. t, Niemcy 3,3 tys. t, Belgia 1,8 tys. t, a Polska 1,7 tys. t koncentratu.

Jak podaje IEG Vu, ceny chińskiego ZSJ w październiku kształtowały się na poziomie ok. 1000 USD/t fob. Obecnie z rynku płyną sygnały o podwyżkach do 1075 USD/t. Znacznie droższy jest ZSJ z Polski. Według IEG Vu, jego ceny wynoszą ok. 1,75-1,80 euro/kg loco zakład.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

         

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.