Nowy biosensor do wykrywania pestycydów w żywności
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Niezachowanie odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu odbija się znacząco na jakości produktów oraz niechybnie na renomie producenta. Producentom znane są negatywne skutki niezachowania odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt, które odbijają się na zmniejszeniu możliwości technologicznych w wykorzystaniu mięsa.
Kategoria: Biznes
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
Kategoria: Procesy i Technologie
Indywidualnie dobrane rozwiązania niemal zawsze przekładają się na realne korzyści. W przypadku Francep, specjalistyczna naważarka pozwoliła zwiększyć wydajność produkcji o 20%.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Opublikowano projekt rozporządzenia delegowanego Komisji dotyczącego zmiany wymogów w odniesieniu do wprowadzania do UE miodu, mięsa, produktów wysokorafinowanych, kapsułek żelatynowych i produktów rybołówstwa
Kategoria: Biznes
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Uchylono rozporządzenie z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych. Nowe przepisy nie likwidują jednak zakazu przywozu określonych produktów, ale wproszono od niego pewne wyjątki
Kategoria: Składniki Żywności
Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.
Kategoria: Biznes
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023"
Kategoria: Biznes
Przewiduje się, że obniżki cen mleka w skupie mogą doprowadzić do większej skali ubojów i pogłowie krów mlecznych może obniżyć się o 1%.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wydarzenia globalne i krajowe, takie jak: choroby ludzi i choroby zwierząt; kryzys klimatyczny; niedobór wody; wzrost liczby ludności; konflikty i przymusowe migracje, dobitnie pokazują współzależność i kruchość systemów rolno-spożywczych.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany o skardze konsumenta na obecność orzeszków ziemnych w granoli czekoladowej z daktylami, pomimo braku informacji o tym składniku na etykiecie produktu w języku polskim.
Kategoria:
Narażenie na bisfenol A (BPA) w diecie stanowi problem zdrowotny dla konsumentów we wszystkich grupach wiekowych, stwierdzili eksperci naukowi EFSA w nowej ponownej ocenie. W porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. panel znacznie obniżył tolerowane dzienne pobranie (TDI) BPA - jest ok. 20 tys. razy niższe.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Zgodnie z prawodawstwem unijnym, państwa członkowskie UE mogą domagać się od podmiotów wprowadzających na rynek suplementy diety powiadomienia o tym właściwego organu. Z możliwości wprowadzenia takiego obowiązku skorzystała zdecydowana większość krajów unijnych
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Rolada ze szpinakiem”.