Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
New Food Forum to największa w Polsce konferencja w całości poświęcona tematowi alternatywnych źródeł białka i żywności roślinnej. Czwarta edycja wydarzenia, podobnie jak poprzednie, ma na celu zgromadzenie kluczowych interesariuszy z branży spożywczej w celu wymiany wiedzy i doświadczenia, a także networking.
“Najnowsze badania rynku wskazują, że branża roślinnych alternatyw nieco wolniej niż wcześniej, ale konsekwentnie, bije kolejne rekordy sprzedaży. Choć spowolnienie spowodowane wysoką inflacją jest zauważalne, roślinne odpowiedniki produktów mlecznych i mięsa wciąż rosną szybciej niż ich tradycyjni konkurenci. Tym bardziej ważne jest, aby kreować wartościową przestrzeń do zwiększania wiedzy w spożywczej branży roślinnej. Dlatego właśnie stworzyliśmy New Food Forum” - mówi Patrycja Homa, Prezeska Fundacji ProVeg.
W pierwszej części spotkania prelegenci przedstawią najnowsze dane dotyczące zachowań konsumenckich w sektorze roślinnych alternatyw mięsa i nabiału. Następnie zaproszeni podczas pierwszego panelu eksperci będą dyskutować o przyszłości sektora alternatywnych źródeł białka, a drugi panel dyskusyjny poświęcony będzie roślinnym trendom w sieciach handlowych. Druga część wydarzenia to dwie sceny i cztery bloki tematyczne: “Składniki, zdrowie, zrównoważony rozwój”, “Konsumenci i komunikacja”, “Rozwój i finansowanie” oraz “Zmiany systemowe”, czyli mnóstwo praktycznej wiedzy m.in. dotyczącej wzbogacania produktów roślinnych w wartości odżywcze czy skutecznego pozyskiwania środków na realizację projektów.
New Food Forum to również strefa wystawców, która jest nie tylko przestrzenią do networkingu, ale również możliwością spróbowania roślinnych nowości. Swój udział potwierdzili m.in. Plantway, MyEgg, Zdrowidło, SERio, Brenntag, ProteinRise, VEGETUS, Lutkala, Food Pack, World Food Poland i inni. W ramach przerwy kawowej, uczestnicy będą mieli również możliwość spróbowania kultowej alternatywy dla mleka Oatly.
”Jesteśmy u progu jednej z najszybszych i najbardziej konsekwentnych transformacji systemu żywnościowego od czasu, gdy ludzie zaczęli udomawiać rośliny i zwierzęta. Sprzedaż produktów roślinnych gwałtownie rośnie, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, aby na zawsze zmienić sposób uprawy żywności.” - mówi Patrycja Homa, Prezeska Fundacji ProVeg, organizatora NFF.
Szczegółowa agenda oraz bilety dostępne są online: www.newfoodforum.pl
Partnerami Strategicznymi New Food Forum 2023 są Ambasada Królestwa Niderlandów w Polsce, DSM, EIT Food, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, Garden Gourmet, Hortimex, Oatly, Violife, a Partnerami Wspierającymi: Advalue, Sodexo, V-Label.
Przeczytaj także
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego.
Podczas gdy wzrost rynku detalicznego żywności pochodzenia roślinnego wyhamował w 2022 r. w porównaniu z 2021 r., zarówno wartość w EUR, jak i sprzedaż jednostkowa nadal rosła, co świadczy o dużym popycie konsumentów na te produkty pomimo tych wyzwań.
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.