Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Globalne przejście na dietę roślinną wywołało rewolucję w przemyśle spożywczym, a główni producenci żywności i sprzedawcy detaliczni przyjęli i wprowadzili tę zmianę. W Europie w ostatnich latach sprzedaż detaliczna żywności pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrastała jak tylko nowe i innowacyjne produkty pojawiły się na rynku. Umożliwiło to konsumentom dostęp do większej liczby produktów, jak roślinne mięso, owoce morza, jaja i nabiał nowej generacji, które są konkurencyjne do produktów pochodzenia zwierzęcego pod względem smaku, ceny i wygody.
Opracowane przez NielsenIQ dane dotyczące sprzedaży detalicznej z 13 krajów europejskich pokazują, że sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego wzrosła o 6% w 2022 r. i o 22% od 2020, osiągając wartość 5,8 mld EUR.
Żywność pochodzenia roślinnego w Europie to obecnie rynek o wartości 5,8 mld EUR *
Good Food Institute Europe przeanalizował dane NielsenIQ dotyczące rynku plant-based w 13 europejskich krajach (Austria, Belgia, Dania, Francja, Niemcy, Włochy, Holandia, Polska, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Szwecja i Wielka Brytania) – aby obliczyć wielkość i wzrost detaliczny rynku żywności pochodzenia roślinnego w latach 2020-2022.
Jednak aby móc rozpatrywać w szerszym kontekście wyniki sprzedaży w 2022 r. kategorii roślinnych, tak ważne jest, aby zwrócić uwagę na wyjątkowe otoczenie makroekonomiczne, które było obecne ze względu na tocząca się wojnę w Ukrainie, napięcia w handlu światowym i inflację. Podczas gdy wzrost rynku detalicznego żywności pochodzenia roślinnego wyhamował w 2022 r. w porównaniu z 2021 r., zarówno jego wartość w EUR, jak i sprzedaż jednostkowa nadal rosła, co świadczy o dużym popycie konsumentów na te produkty pomimo tych wyzwań.
Przegląd ogólnoeuropejskiego podsumowania sprzedaży kategorii produktów roślinnych, 2022 r. (tab.) *
Polska *
Polski rynek detalicznej żywności roślinnej jest mniej dojrzały niż niektóre inne badane kraje, ale dane wskazują na szybki wzrost popytu konsumpcyjnego. Sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego wzrosła o 109%* w latach 2020-2022 do 729 mln zł.
Zapoznaj się z pełnym raportem GFI, gdzie szczegółowej analizie poddano takie kategorie żywności plant-based, jak zamienniki: mięsa, ryb, mleka, serów, jogurtów, smarowideł, śmietany, lodów i deserów (aby pobrać raport kliknij w zdjęcie poniżej). * AKTUALIZACJA z dn. 20 04 2023 r.
* Po wcześniejszej publikacji raportu Good Food Institute dokonał właśnie aktualizacji danych dotyczących rynku europejskiego.
Powodem aktualizacji było odkrycie pewnych błędów po stronie dostawcy danych w brytyjskich kategoriach roślinnych serów, jogurtów i deserów oraz w polskiej kategorii serów roślinnych. Błędy wynikały z błędnej klasyfikacji, co oznaczało, że nie uwzględniono właściwych produktów. GFI pracuje nad tym, aby wyciągnięto z tego wnioski, tak aby analitycy konwencjonalnego sektora żywności i rynku mogli w przyszłości zapewnić w pełni kompleksowy wgląd w rosnący rynek żywności pochodzenia roślinnego.
Zaktualizowano dane dotyczące sprzedaży dla tych kategorii w raporcie ogólnoeuropejskim, brytyjskim i polskim, a także ogólne dane dotyczące sprzedaży żywności roślinnej oraz porównania krajów we wszystkich innych raportach. Kluczowy wniosek ze zaktualizowanych danych dotyczących sprzedaży: brytyjskie kategorie serów roślinnych, jogurtów i deserów są znacznie większe niż pierwotnie podawano (chociaż odnotowały mniejszy wzrost), podczas gdy polska kategoria serów roślinnych jest mniejsza.
Źródło: https://gfieurope.org/wp-content/uploads/2023/03/2020-2022-Europe-retail-market-insights.pdf
Przeczytaj także
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Technologie komórkowej produkcji żywności rozwijają się szybko i mogą odegrać ważną rolę w zabezpieczaniu dostępu do białek zwierzęcych dla rosnącej światowej populacji. Niezbędne są jednak dalsze analizy potrzebne do oceny ich trwałości i wpływu na zdrowie ludzkie i zdrowie środowiskowe. FAO / WHO przeprowadzi konsultacje eksperckie, których celem jest opracowanie dokumentu zawierającego aktualną wiedzę techniczną na temat aspektów bezpieczeństwa takiej żywności.