Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 16 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 51 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości kwasów tłuszczowych w stosunku do informacji w wartości odżywczej oraz niezgodnej z deklaracją producenta liczby nadtlenkowej i zawartości kwasów tłuszczowych.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 99 partii, z czego w 14 stwierdzono nieprawidłowości (14,1%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
IJHARS sprawdziła jakość handlową tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (margaryn, tłuszczów do smarowania X%, miksów do smarowania) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (przeznaczonych do pieczenia, smażenia, gotowania).