Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
11 wiodących brytyjskich firm spożywczych wystosowało list otwarty wzywający do wprowadzenia jaśniejszych przepisów dotyczących etykietowania żywności. List jest następstwem śmierci dwóch klientów brytyjskiej sieci restauracji szybkiej obsługi - Pret a Manger, specjalizującej się w żywności naturalnej, którzy cierpieli na reakcje alergiczne.
Pret a Manger jest jedną z firm, która podpisała się pod listem otwartym, który został zainicjowany przez fundację założoną przez rodzinę 15-letniej Natashy Ednan-Laperouse, która zmarła po zjedzeniu bagietki zawierającej nasiona sezamu.
Etykiety wprowadzają w błąd
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
Firmy podpisujące się pod listem argumentuje, że Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) musi podjąć jasną decyzję w sprawie progów [alergenów] i dać silne rekomendacje rządowi. Dałoby to sprzedawcom żywności absolutną definicję tego, ile konkretnego alergenu pakowana żywność może zawierać by była bezpieczna i mogła być oznaczona jako wolna od alergenu. Wdrożenie nowych przepisów umożliwiłoby producentom żywności wprowadzenie spójnych, zgodnych ze standardami branżowymi testów i pomogłoby zapewnić bezpieczeństwo konsumentom cierpiącym na alergie oraz zwiększyć wybór żywności, którą mogą spożywać.
Sygnatariusze listu zwracają uwagę, że śmierć jednej z ofiar, podobnie jak wiele innych poważnych ataków anafilaksji, nie została natychmiast zgłoszona odpowiednim władzom ani nawet firmie, która sprzedała produkt. To nie tylko stanowiło zagrożenie dla klientów, ale także wpłynęło na dochodzenie i wnioski ze śmierci tej osoby. Rząd i organy zdrowia publicznego muszą, zgodnie z zaleceniami koronera, opracować „solidny system” szybkiego zgłaszania przypadków śmiertelnych i ciężkich reakcji alergicznych.
Te dwa działania w połączeniu mogą pomóc uratować życie i zbudować większe zaufanie do brytyjskiego przemysłu spożywczego dla osób z alergiami pokarmowymi, których w Wl. Brytanii jest ok. 3 mln.
„Cieszymy się, że wezwanie do prawdziwych zmian po tragicznej i możliwej do uniknięcia śmierci Celii Marsh jest wspierane przez wiele największych firm spożywczych w kraju. Pokazuje to, że branża podziela nasze przekonanie i przekonanie rodziny Celii, że zapewnienie bezpieczeństwa ich klientom z alergią pokarmową powinno być absolutnym priorytetem” podsumowała rodzina jednej z ofiar.
eKONFERENCJA ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Przeczytaj także
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.
Naukowcy z firmy ProGnosis Biotech, wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów żywności chcących spełniać powyższe wymogi, przygotowali 20 testów działających w technice ELISA, które pozwalają zmierzyć obecność alergenów w większości potencjalnie zakażonych matryc żywnościowych.
Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie było rozpoczęcie prac nad ulepszeniem znakowania alergenów na produktach spożywczych.