Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy test paskowy do wykrywania alergenów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.

Fundamentalne znaczenie dla milionów osób na świecie

„Szacuje się, że alergie i nadwrażliwości pokarmowe dotykają obecnie blisko 520 milionów osób na całym świecie. Główną przyczyną niepożądanych reakcji organizmu jest ekspozycja na żywność zawierającą śladowe ilości alergizujących substancji. Z tego powodu identyfikacja i oszacowanie ilości potencjalnie niebezpiecznych związków zanim dany produkt zostanie spożyty ma fundamentalne znaczenie. Temu właśnie służy test, który zaprojektowaliśmy”, mówi prof. Sergi Morais z Politechniki w Walencji (UPV).

Alergeny w ciastkach i batonikach

Przygotowany przez badaczy prototypowy biosensor jest w stanie jednocześnie wykrywać zawartość migdałów i orzechów ziemnych – jego skuteczność potwierdzona została w próbach z wykorzystaniem powszechnie spożywanych produktów spożywczych, takich jak ciasteczka czy batoniki energetyczne. Jak podkreślają naukowcy, w przyszłości test można będzie z łatwością dostosować do identyfikacji innych alergenów. Zespół dysponuje bowiem przeciwciałami specyficznymi dla szerokiej gamy substancji alergizujących i innych biomarkerów.

36 testów jednocześnie

Wśród zalet innowacyjnej metody badacze wymieniają przede wszystkim jej wiarygodność – pojedynczy pasek zawiera aż 36 specjalnie przygotowanych, zminiaturyzowanych punktów testowych, na które składają się m.in. kontrole pozytywne, kontrole negatywne oraz wewnętrze kalibratory. „Dzięki zastosowaniu technologii mikromacierzy za jednym zamachem jesteśmy w stanie przeprowadzić de facto 36 testów. Uzyskane w ten sposób dane pozwalają od razu stwierdzić czy otrzymany wynik jest pozytywny czy negatywny. Ponadto, wykorzystując wewnętrzne kalibratory oraz smartfona, możemy z dużą precyzją oszacować ilość alergenu w próbce”, wyjaśnia prof. Ángel Maquieira z UPV.

Zastosowanie w branży spożywczej i farmaceutycznej

„Biorąc pod uwagę przybliżony koszt testu, który wynosi około 1 euro za pojedynczy pasek, opracowana przez nas metoda ma duży potencjał komercyjny. Mogłaby ona znaleźć zastosowanie w sektorze spożywczym w szybkiej detekcji alergenów in situ, a także w branży farmaceutycznej do określania mocy ekstraktów alergenowych wykorzystywanych w diagnostyce alergii”, podsumowuje dr Amadeo Sena-Torralba z UPV.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2079-6374/12/11/980
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Una-tira-reactiva-para-detectar-alergenos-en-alimentos-en-cinco-minutos?fbclid=IwAR3ZCyX3wjwp4FUjoMAz08PIaNsMmWJiP0nIOLc_latgCRfTIve6jB08o1w

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.