Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Status bakterii kwasu mlekowego jako alergen

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Bakterie kwasu mlekowego są bakteriami mającymi zdolność do przeprowadzania fermentacji mlekowej (fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego) w warunkach beztlenowych. Dzięki temu są wykorzystywane w sektorze żywnościowym np. przy produkcji sera, wpływając m.in. na skuteczne wydzielanie serwatki poprzez zwiększenie kwasowości skrzepu, jakość mikrobiologiczną w produkcie finalnym oraz jego odpowiednie cechy sensoryczne.

Chociaż te bakterie izolowane są z mleka, jednak same w sobie nie zawierają białek mleka. W rezultacie, nie ma konieczności deklaracji ich jako alergenu. Potwierdza to stanowisko Komisji Europejskiej wyrażone w Zawiadomieniu KE z dnia 13 lipca 2017 r. dotyczącym przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z którym, jeżeli mikroorganizmy były karmione na podłożu będącym składnikiem żywności wymienionym w załączniku II do rozporządzenia nr 1169/2011 (czyli np. mleko), mikroorganizmów tych nie należy uważać za produkty pochodzące z danego podłoża.

Wybierz obszar: Alergeny Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.