Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Bakterie kwasu mlekowego są bakteriami mającymi zdolność do przeprowadzania fermentacji mlekowej (fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego) w warunkach beztlenowych. Dzięki temu są wykorzystywane w sektorze żywnościowym np. przy produkcji sera, wpływając m.in. na skuteczne wydzielanie serwatki poprzez zwiększenie kwasowości skrzepu, jakość mikrobiologiczną w produkcie finalnym oraz jego odpowiednie cechy sensoryczne.
Chociaż te bakterie izolowane są z mleka, jednak same w sobie nie zawierają białek mleka. W rezultacie, nie ma konieczności deklaracji ich jako alergenu. Potwierdza to stanowisko Komisji Europejskiej wyrażone w Zawiadomieniu KE z dnia 13 lipca 2017 r. dotyczącym przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z którym, jeżeli mikroorganizmy były karmione na podłożu będącym składnikiem żywności wymienionym w załączniku II do rozporządzenia nr 1169/2011 (czyli np. mleko), mikroorganizmów tych nie należy uważać za produkty pochodzące z danego podłoża.
Przeczytaj także
Dopuszczalność sprzedaży alkoholu przez Internet od lat wywołuje w naszym kraju wiele kontrowersji. W tym temacie zapadło już wiele orzeczeń sądów oraz decyzji organów administracyjnych.
Sąd uchylił zarządzenia pokontrolne wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, w których organ zarządził skorygowanie sprawozdania strony w zakresie całkowitej masy marnowanej żywności oraz wysokości opłaty za marnowanie żywności.
Jak czytamy w uzasadnieniu celem nowelizacji ustawy jest stworzenie ujednoliconych przepisów dotyczących procedury rejestracji na szczeblu krajowym oraz kontroli i ochrony dla wszystkich ww. sektorów.
Polecane produkty