Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, marzec 2023

Kategoria: Biznes

Wzrost zapasów produktów mleczarskich

Pod koniec marca na kolejnym spotkaniu Obserwatorium Rynku Mleka EDA przedstawiła najnowsze szacunki zapasów produktów mleczarskich w Unii Europejskiej. Ocena poziomów zapasów w UE oparta jest na podejściu rezydualnym (produkcja UE + przywóz UE – zużycie wewnętrzne UE – wywóz UE) i pokazuje, że zapasy OMP są wyższe niż rok temu, jednak poziom ten – ok. 120 tys. t, z uwagi na większą produkcję wciąż uważany jest za normalny. Zapasy masła były bardzo niskie w I kwartale 2022 r., po wzrośnie w okresie wiosennym i letnim, spadły i ustabilizowały się na poziomie 150 000 t. Od lata 2022 r. zapasy sera spadły o 50 000 t do niskiego poziomu (około 250 000 t), ale dostępność niektórych serów wzrosła ze względu na mniejszy popyt. Jak zaznacza EDA popyt wewnętrzny w UE na sery jest silny, jednak konsumenci kupują tańsze zamienniki. W Polsce, na koniec 2022 r., oceniane przez GUS zapasy masła wyniosły 7,5 tys. t i były o 36% wyższe niż przed rokiem. Zapasy mleka w proszku wyniosły 18,0 tys. t (wzrost r/r o 58%) a serów dojrzewających 12,7 (o 3,1% więcej r/r). Mimo wzrostu w pierwszych miesiącach br., dostawy mleka w UE w całym 2023 r. zmniejszą się. W styczniu 2023 r. dostawy mleka do mleczarni w UE były o 1,6% wyższe niż w analogicznym okresie 2022 r. co oznaczało kontynuację wzrostów produkcji mleka we Wspólnocie obserwowaną w ostatnim kwartale 2022 r. W najnowszej prognozie Komisja Europejska przewiduje, że mimo wzrostów w skali roku w pierwszych miesiącach br. w całym 2023 r. podaż mleka dla sektora mleczarskiego obniży się o 0,2%. Przewiduje się, że obniżki cen mleka w skupie mogą doprowadzić do większej skali ubojów i pogłowie krów mlecznych może obniżyć się o 1%. Spadek pogłowia będzie w pewien sposób rekompensowany spodziewamy wzrostem wydajności krów – przeciętnie o 0,8%.

Mimo wzrostu w pierwszych miesiącach br., dostawy mleka w UE w całym 2023 r. zmniejszą się

W styczniu 2023 r. dostawy mleka do mleczarni w UE były o 1,6% wyższe niż w analogicznym okresie 2022 r. co oznaczało kontynuację wzrostów produkcji mleka we Wspólnocie obserwowaną w ostatnim kwartale 2022 r. W najnowszej prognozie Komisja Europejska przewiduje, że mimo wzrostów w skali roku w pierwszych miesiącach br. w całym 2023 r. podaż mleka dla sektora mleczarskiego obniży się o 0,2%. Przewiduje się, że obniżki cen mleka w skupie mogą doprowadzić do większej skali ubojów i pogłowie krów mlecznych może obniżyć się o 1%. Spadek pogłowia będzie w pewien sposób rekompensowany spodziewamy wzrostem wydajności krów – przeciętnie o 0,8%.

DFA z 27% wzrostem przychodów

W 2022 r. przychody netto Dairy Farmers of America, największej spółdzielni mleczarskiej w Stanach Zjednoczonych zwiększyły się o blisko 27% do 24,5 mld USD. Wzrost ten jest wynikiem wyższych cen produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym i rynkach światowych. Zysk netto wyniósł blisko 108 mln USD, a średnia cena za mleko wypłacana członkom DFA wynosiła 25,53 USD za sto kilogramów w porównaniu do 18,37 USD w 2021 roku, tj. o 39% więcej. W 2022 roku DFA skupiło 65,4 miliarda funtów mleka co stanowi około 29% całkowitej produkcji mleka w Stanach Zjednoczonych. Właściciele i pracownicy DFA kontynuowali zobowiązanie spółdzielni do kontynuowania działań na rzecz środowiska, społeczeństwa i zarządzania poprzez inicjatywy zrównoważonego rozwoju w gospodarstwach. Jesienią 2022 roku DFA została również wybrana do otrzymania grantu Climate-Smart Commodities od Departamentu Rolnictwa USA w celu realizacji projektów pilotażowych mających na celu redukcję emisji metanu i zwiększenie sekwestracji węgla w glebie na amerykańskich farmach mlecznych, a także opracowanie i wprowadzenie na rynek produktów mlecznych przyjaznych dla klimatu.

 

Ceny światowe – FAO Price Index

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.