Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, październik 2022

Kategoria: Biznes

Prognozy produkcji mleka dla największych rynków eksportowych

W październiku opublikowano nowe prognozy produkcji mleka dla najważniejszych rynków eksportowych. Fonterra, największa nowozelandzka mleczarnia, która skupuje zdecydowaną większość surowca z tego rynku, prognozuje, że dostawy mleka do ich zakładów w sezonie 2022/23 będą na tym samym poziomie co w poprzednim, słabym sezonie. W dodatku Fonterra od września już dwukrotnie obniżała prognozy dotyczące produkcji mleka w tym regionie. Wg USDA, produkcja mleka w USA w 2023 r. zwiększy się o 1,0%. W przypadku UE, Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 r. dostawy mleka do mleczarni w UE będą o 0,2% mniejsze niż w 2022 r. – co oznacza kolejny rok mniejszej podaży mleka do przetwórstwa na rynku unijnym. Z kolei Fresh Agenda prognozuje, że w 2023 r. produkcja mleka w Australii będzie na takim samym poziomie jak w 2022 r. Takie scenariusze oznaczają, że po stronie surowcowej nie będzie presji na spadki cen produktów mleczarskich na rynkach światowych. Niska podaż mleka może łagodzić ewentualne konsekwencji spadku popytu na produkty mleczarskie związane z wzrostem kosztów życia konsumentów.

Ceny mleka i produktów mlecznych - MRiRW

 

 

Ceny światowe - FAO Price Index

 

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.