Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W październiku opublikowano nowe prognozy produkcji mleka dla najważniejszych rynków eksportowych. Fonterra, największa nowozelandzka mleczarnia, która skupuje zdecydowaną większość surowca z tego rynku, prognozuje, że dostawy mleka do ich zakładów w sezonie 2022/23 będą na tym samym poziomie co w poprzednim, słabym sezonie. W dodatku Fonterra od września już dwukrotnie obniżała prognozy dotyczące produkcji mleka w tym regionie. Wg USDA, produkcja mleka w USA w 2023 r. zwiększy się o 1,0%. W przypadku UE, Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 r. dostawy mleka do mleczarni w UE będą o 0,2% mniejsze niż w 2022 r. – co oznacza kolejny rok mniejszej podaży mleka do przetwórstwa na rynku unijnym. Z kolei Fresh Agenda prognozuje, że w 2023 r. produkcja mleka w Australii będzie na takim samym poziomie jak w 2022 r. Takie scenariusze oznaczają, że po stronie surowcowej nie będzie presji na spadki cen produktów mleczarskich na rynkach światowych. Niska podaż mleka może łagodzić ewentualne konsekwencji spadku popytu na produkty mleczarskie związane z wzrostem kosztów życia konsumentów.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Podaż mleka u największych eksporterów wciąż pod presją, mimo spodziewanej poprawy sytuacji w Nowej Zelandii.
Izrael zatwierdził nowe prawo dotyczące dobrostanu zwierząt, w którym zakłada się odejście od chowu klatkowego do 2038 roku.
Ceny mleka i przetworów mlecznych wg MRiRW. Nowozelandzki indeks GDT na najwyższym poziomie od lutego 2014 r.