Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biosensor do wykrywania pestycydów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.

Skuteczna detekcja niebezpiecznych związków

Innowacyjne narzędzie działa w „czasie rzeczywistym” po podłączeniu do urządzenia elektronicznego. Jak podkreślają badacze z Universidade de São Paulo (USP) w São Paulo w Brazylii, opracowana przez nich metoda pozwala na skuteczną detekcję karbendazymu – zakazanego do stosowania fungicydu, który niestety wciąż bywa używany przez brazylijskich rolników.

Prostsza i tańsza metoda

„Konwencjonalne metody wykorzystywane, by sprawdzić czy próbka żywności zawiera pozostałości pestycydów wymagają jej rozdrobnienia i poddania czasochłonnym procesom chemicznym (…)”, mówi prof. Osvaldo Novais de Oliveira Junior z USP, współautor publikacji, w której opisano nowatorską technologię. „Przenośne sensory, takie jak nasz, monitorują obecność pestycydów w produktach rolnych i spożywczych w sposób ciągły, co pozwala zrezygnować ze skomplikowanych analiz. Detekcja pestycydów jest dzięki takiemu rozwiązaniu prostsza, tańsza i bardziej wiarygodna, np. w supermarketach, restauracjach czy przedsiębiorstwach zajmujących się importem żywności”.

Biosensor jak glukometr

Badacze zwracają uwagę, że zaprezentowane przez nich narzędzie charakteryzuje się dużą czułością i przypomina glukometry stosowane przez osoby z cukrzycą do kontrolowania poziomu glukozy w krwiobiegu. Wyniki analizy przeprowadzonej z użyciem takiego sensora można wyświetlić na smartfonie.

Reakcja elektrochemiczna

Sam biosensor składa się z papieru z dodatkiem tuszu węglowego, który poddawany jest procesom elektrochemicznym w kwaśnym środowisku w celu uwolnienia grup karboksylowych, co umożliwia detekcję pestycydów. „Kiedy sensor wchodzi w kontakt z próbką zanieczyszczoną karbendazymem, zachodzi reakcja elektrochemicznego utleniania, która pozwala na wykrycie fungicydu. Ilość substancji mierzona jest za pomocą prądu elektrycznego”, wyjaśnia zaangażowany w badania dr José Luiz Bott Neto z USP.

Wiele potencjalnych zastosowań

„Na rynku dostępne są elektrody plastikowe lub ceramiczne, w naszym sensorze udało nam się natomiast z powodzeniem zastosować papier, który jest o wiele bardziej uniwersalnym materiałem. Dzięki temu technologia ta może potencjalnie okazać się użyteczna w wielu obszarach – nie tylko w gospodarstwach rolnych czy supermarketach, ale również w ochronie zdrowia”, podsumowuje główny autor publikacji, dr Thiago Serafim Martins z USP.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623000456?via%3Dihub
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/190990/researchers-create-sensor-to-detect-pesticides-in-food/?fbclid=IwAR1eTNsu3X7rJWncsSDD1LrJnNst0S2GlXT2knRuucKbCOxtS15NJLJNmEo

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.