Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Termin Przydatności do Spożycia informuje o tym, jak długo przechowywany w prawidłowych warunkach produkt, zachowa swoje właściwości i trwałość mikrobiologiczną. Optymalizacja Terminu Przydatności do Spożycia oznacza przyjęcie kompromisu pomiędzy chęcią jego wydłużania w celu jak najdłuższego pozostawienia produktu w kanale dystrybucji i sprzedaży vs nadmiernego skracania TPS w obawie przed odpowiedzialnością za produkt, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Wykonanie badań przechowalniczych uwzględniających analizę cech fizykochemicznych, sensorycznych a w szczególności mikrobiologicznych na końcu zakładanego TPS jest metodą obarczona błędem (I i II rodzaju). Wynik pojedynczej analizy, bez kontekstu i ciągłości obserwacji nie może świadczyć o jakości produktu. Dlatego metodologia zbierania danych, do opracowania matematycznego modelu prognostycznego, wypełniająca również zalecenia Rozporządzenia (WE) 2073 z 2005 tzn. zbadania zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi w ciągu całego planowanego okresu przydatności do spożycia ma uzasadnienie również w odniesieniu do innych niż mikrobiologiczne kryteriów. TPS można opierać na matematycznym dualym modelu prognostycznym uwzględniającym obok zmian mikrobiologicznych zmiany sensoryczne i/lub fizyko-chemiczne.
Słowa kluczowe: badania przechowalnicze, badania postarzeniowe, TPS, data minimalnej trwałości
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: