-
05.12.2022
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna żywności to nieobligatoryjne, a zalecane dodatkowe testy i badania, które producenci żywności mogą wykonać w przypadku swoich produktów. Cecha wspólna ww. testów to ilościowe, mikrobiologiczne wyrażenie charakterystyki produktu.
Czytaj więcej
-
30.10.2019
W ramach zrealizowanego projektu Inkubator Innowacyjności nr 11/II+/2017 na serwerze SGGW w Warszawie zamieszczono Prognostyczną Bazę Danych SGGW (ProgBaz).
Czytaj więcej
Spółka ProgFood, wykorzystuje i rozwija metodykę szacowania terminów przydatności do spożycia i bezpieczeństwa żywności w oparciu o podstawy naukowe mikrobiologii prognostycznej. W ramach przyznanego grantu wdrożeniowego Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości firma zbudowała w Puławach pierwsze w Polsce laboratorium prognozowania mikrobiologicznego żywności. Progfood zatrudnia specjalistów z obszaru mikrobiologii, higieny i technologii żywności.
Oprócz usługi opracowania matematycznego modelu prognostycznego i oceny ryzyka mikrobiologicznego QMRA dedykujemy podmiotom z branży spożywczej wykonanie challenge test z wyznaczaniem potencjału wzrostu oraz oszacowaniem długości trwania lagfazy, badania przechowalnicze/postarzeniowe, optymalizację nadanego terminu przydatności do spożycia, analizy metoda horyzontalną, ocenę higieny środowiska produkcyjnego, identyfikację mikroorganizmów metodami biochemicznymi/molekularnymi/Maldi Tof MS, analizę składu atmosfery MAP w czasie przechowywania produktów oraz jej wpływ na jakość mikrobiologiczną i bezpieczeństwo produktu, ocenę i tempo powstawania biofilmu na powierzchniach roboczych.
Podstawą i credo działalności ProgFood jest transfer wiedzy uniwersyteckiej do przedsiębiorców i producentów żywności.
Słowa kluczowe: analiza żywności, badania mikrobiologiczne i przechowalnicze, mikrobiologia predyktywna, mikrobiologiczny model matematyczny, QMRA, challenge test, identyfikacja Maldi Tof MS, lagfaza, biofilm, MAP