Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spółka ProgFood, wykorzystuje i rozwija metodykę szacowania terminów przydatności do spożycia i bezpieczeństwa żywności w oparciu o podstawy naukowe mikrobiologii prognostycznej. W ramach przyznanego grantu wdrożeniowego Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości firma zbudowała w Puławach pierwsze w Polsce laboratorium prognozowania mikrobiologicznego żywności. Progfood zatrudnia specjalistów z obszaru mikrobiologii, higieny i technologii żywności.

Oprócz usługi opracowania matematycznego modelu prognostycznego i oceny ryzyka mikrobiologicznego QMRA dedykujemy podmiotom z branży spożywczej wykonanie challenge test z wyznaczaniem potencjału wzrostu oraz oszacowaniem długości trwania lagfazy, badania przechowalnicze/postarzeniowe, optymalizację nadanego terminu przydatności do spożycia, analizy metoda horyzontalną, ocenę higieny środowiska produkcyjnego, identyfikację mikroorganizmów metodami biochemicznymi/molekularnymi/Maldi Tof MS, analizę składu atmosfery MAP w czasie przechowywania produktów oraz jej wpływ na jakość mikrobiologiczną i bezpieczeństwo produktu, ocenę i tempo powstawania biofilmu na powierzchniach roboczych.   

Podstawą i credo działalności ProgFood jest transfer wiedzy uniwersyteckiej do przedsiębiorców i producentów żywności.

Słowa kluczowe: analiza żywności, badania mikrobiologiczne i przechowalnicze, mikrobiologia predyktywna, mikrobiologiczny model matematyczny, QMRA, challenge test, identyfikacja Maldi Tof MS, lagfaza, biofilm, MAP

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.