Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Państwa członkowskie popierają wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.

Odpowiednie decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć. Opinia EFSA opiera się na zaktualizowanej metodologii, na podstawie której oceniane są nowe dane przedstawione przez wnioskodawców. Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności , a nie samego środka spożywczego.

Po szeroko zakrojonych dyskusjach z państwami członkowskimi i zainteresowanymi stronami w rozporządzeniu określono różne okresy wycofywania, aby dać producentom i podmiotom czas na dostosowanie się do nowych przepisów. W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi 5 lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie 2 lata. Rozporządzenie zostanie formalnie przyjęte przez Komisję w nadchodzących tygodniach i wejdzie w życie wiosną tego roku.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.