Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Państwa członkowskie popierają wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.

Odpowiednie decyzje opierają się na ocenach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć. Opinia EFSA opiera się na zaktualizowanej metodologii, na podstawie której oceniane są nowe dane przedstawione przez wnioskodawców. Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności , a nie samego środka spożywczego.

Po szeroko zakrojonych dyskusjach z państwami członkowskimi i zainteresowanymi stronami w rozporządzeniu określono różne okresy wycofywania, aby dać producentom i podmiotom czas na dostosowanie się do nowych przepisów. W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi 5 lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie 2 lata. Rozporządzenie zostanie formalnie przyjęte przez Komisję w nadchodzących tygodniach i wejdzie w życie wiosną tego roku.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/827828/en

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.