PE przyjął dyrektywy „śniadaniowe” w celu lepszego informowania konsumentów
W dn. 21 kwietnia 2023 r. Komisja Europejska zaproponowała zmianę unijnych standardów handlowych w przypadku niektórych dyrektyw „śniadaniowych” w celu aktualizacji obecnych standardów, które mają ponad 20 lat.
Więcej zmianach zaproponowanych przez KE pisaliśmy tu - ETYKIETOWANIE - KOMISJA PROPONUJE KOLEJNE ZMIANY
10 kwietnia br. Parlament Europejski zatwierdził tymczasowe porozumienie polityczne z Radą w sprawie zaktualizowanych przepisów dotyczących składu, nazwy, etykietowania i prezentacji niektórych śniadaniowych środków spożywczych, tzw. dyrektyw „śniadaniowych”.
W szczególności nowe przepisy będą:
- zwalczać import sfałszowanego miodu z krajów spoza UE poprzez obowiązkowe i wyraźnie widoczne oznaczanie kraju pochodzenia oraz zapoczątkowują proces tworzenia systemu identyfikowalności miodu.
- wprowadzone zostaną również jaśniejsze oznaczenia dotyczące zawartości cukru w sokach owocowych,
- oraz minimalnej zawartości owoców w dżemach i marmoladach.
Ustawę musi teraz przyjąć także Rada, zanim zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE i wejdzie w życie 20 dni później. Kraje UE będą miały obowiązek stosować nowe przepisy dwa lata po wejściu w życie.
Przeczytaj także
-
21.12.2023
Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci - Abstrakt artykułu
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
24.04.2023
Przepisy określające jakość handlową miodu
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).