PE przyjął dyrektywy „śniadaniowe” w celu lepszego informowania konsumentów
W dn. 21 kwietnia 2023 r. Komisja Europejska zaproponowała zmianę unijnych standardów handlowych w przypadku niektórych dyrektyw „śniadaniowych” w celu aktualizacji obecnych standardów, które mają ponad 20 lat.
Więcej zmianach zaproponowanych przez KE pisaliśmy tu - ETYKIETOWANIE - KOMISJA PROPONUJE KOLEJNE ZMIANY
10 kwietnia br. Parlament Europejski zatwierdził tymczasowe porozumienie polityczne z Radą w sprawie zaktualizowanych przepisów dotyczących składu, nazwy, etykietowania i prezentacji niektórych śniadaniowych środków spożywczych, tzw. dyrektyw „śniadaniowych”.
W szczególności nowe przepisy będą:
- zwalczać import sfałszowanego miodu z krajów spoza UE poprzez obowiązkowe i wyraźnie widoczne oznaczanie kraju pochodzenia oraz zapoczątkowują proces tworzenia systemu identyfikowalności miodu.
- wprowadzone zostaną również jaśniejsze oznaczenia dotyczące zawartości cukru w sokach owocowych,
- oraz minimalnej zawartości owoców w dżemach i marmoladach.
Ustawę musi teraz przyjąć także Rada, zanim zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE i wejdzie w życie 20 dni później. Kraje UE będą miały obowiązek stosować nowe przepisy dwa lata po wejściu w życie.
Przeczytaj także
-
21.12.2023
Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci - Abstrakt artykułu
Czytaj więcejW Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Czytaj więcejNowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
24.04.2023
Przepisy określające jakość handlową miodu
Czytaj więcejMiód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).




