Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zanieczyszczenia żywności pochodzenia roślinnego – rodzaje zagrożeń, wymagania prawne, wykorzystanie wyników badań jako narzędzia do zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności

Data: 19.03.2019 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest dostarczenie informacji o zanieczyszczeniach najczęściej występujących w żywności pochodzenia roślinnego, skutkach zdrowotnych dla konsumenta oraz wymaganiach prawnych w tym zakresie. Dodatkowo uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak planować i wykorzystywać wyniki badań oraz gdzie szukać informacji o zarejestrowanych przypadkach występowania zanieczyszczeń.

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa: przedstawiciele branży produktów pochodzenia roślinnego - osoby odpowiedzialne za jakość i bezpieczeństwo żywności.

Metodologia: seminarium, dyskusja, wymiana doświadczeń.

 

Program

Obowiązki podmiotów na rynku spożywczym – zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności:

  • Jak planować i wykorzystywać wyniki badań?
  • Obowiązki podmiotów w łańcuchu żywnościowym.

Wybrane zanieczyszczenia chemiczne żywności na podstawie Rozporządzenia nr 1881/2006:

  • Metale ciężkie (źródła metali ciężkich, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity
  • metali ciężkich w żywności oraz przewidywane kierunki zmian).
  • Mikotosyny (źródła mikotoksyn w żywności, skutki zdrowotne z tym związane, maksymalne limity mikotoksyn w żywności oraz przewidywane kierunki zmian).
  • Inne wybrane zanieczyszczenia chemiczne (WWA, dioksyny i pochodne dioksyn, 3-MCPD, cyjanowodór).
  • Zasady pobierania próbek i metody analizy w celu kontroli poziomu substancji zanieczyszczających.

Pestycydy – podstawowe informacje i uregulowania prawne:

  • Definicja pestycydów, klasyfikacja, zastosowanie.
  • Uregulowania dotyczące rejestracji i dopuszczenia do stosowania substancji aktywnych.
  • Kontrola żywności – najwyższe dopuszczalne poziomy.
  • Baza „EU Pesticides database” – jako użyteczne narzędzie przy zarządzaniu ryzykiem.

Przegląd najczęściej wykrywanych zanieczyszczeń żywności i nowe zanieczyszczenia żywności:

  • Przegląd najczęściej wykrywanych zanieczyszczeń na podstawie raportów RASFF.
  • Oleje mineralne, melamina, toksyczne produkty reakcji Maillarda – akryloamid i furan, cyna organiczna i karbaminian etylu.

 

Więcej informacji na temat aktualnej oferty szkoleń otwarych Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia-silliker-merieux-nutrisciences/szkolenia-otwarte/zanieczyszczenia-i-zafalszowania-zywnosci

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn