GIW - ostrzeżenie o możliwości pojawienia się w obrocie sfałszowanego produktu leczniczego weterynaryjnego
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności (barwnika) o numerze E 171. Debata nad jego bezpieczeństwem toczy się od kilku lat. Wątpliwości dotyczą skutków jego spożywania i możliwych negatywnych efektów kumulacji w organizmie nanocząstek zawartych w E 171. Dwutlenek tytanu jest dozwolony do stosowania w różnych kategoriach żywności, m.in. słodyczach, lodach czy suplementach diety.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Jak wynika z wyroku TSUE z 29 kwietnia 2021 r. prawo UE zabrania dodawania alg Lithothamnium calcareum do wytwarzania ekologicznych środków spożywczych, takich jak napoje na bazie ryżu i soi, w celu ich wzbogacenia w wapń.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Powodem wycofania są możliwe zmiany organoleptyczne produktu – gorzki smak – związane z możliwym kontaktem powierzchni kiełbasek z czynnikiem chłodzącym, w wyniku awarii w zakładzie produkcyjnym.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
FoodFakty Safety Week Wydarzenie w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
5 dni spotkań eForum, 15 bloków tematycznych, 35 doniesień ekspertów
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności
Niemiecki magazyn "Öko-Test" zlecił przebadanie dwudziestu produktów. Przeprowadzone analizy wykazały, że prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Rozporządzeniem 2019/1381 znowelizowano Ogólne Prawo Żywnościowe poprzez dodanie przepisów w zakresie oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowy. Odnoszą się one m.in. do ustalenia ogólnych celów i zasad informowania o ryzyku.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Nasiona chia są dostępne dla europejskich konsumentów już od kilkunastu lat. Uzyskały status nowej żywności i dzięki temu mogą być środkiem spożywczym i składnikiem żywności wprowadzanej na rynek unijny.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Jeszcze w maju br. Komisja Europejska ma rozpocząć konsultacje z krajami członkowskimi UE dotyczące zakazu stosowania dwutlenku tytanu - barwnika spożywczego E171.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Dyrektywa, przyjęta w dniu 17 kwietnia 2019 r., zapewnia ochronę 100% europejskich rolników, a także małych i średnich dostawców przed 16 nieuczciwymi praktykami handlowymi ze strony większych nabywców w łańcuchu dostaw żywności.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Ogłoszono tekst jednolity ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która stanowi jeden z najważniejszych aktów na gruncie krajowego prawodawstwa w zakresie prawa żywnościowego
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika żółtego jako nowej żywności.
Kategoria: Procesy i Technologie
Ishida Europe udoskonaliła wiodącą na rynku linię Flex Grader przeznaczoną dla świeżego drobiu, mięsa i owoców morza i jednocześnie wprowadziła nową platformę ważącą o wysokiej dokładności, która umożliwia dokładniejsze sortowanie i poprawia ogólną efektywność sprzętu (OEE).
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny produkty należy uznać za niedopuszczony do spożycia przez ludzi i mogący stwarzać istotne ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam.