Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Użycie hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu produktów. Zatem pod jakimi warunkami można się nim posługiwać? 

  • Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego”. Oznacza to, że ocenę dopuszczalności jego użycia należy przeprowadzić na podstawie przepisów ogólnych dotyczących znakowania, tj. przede wszystkim zakazu wprowadzania konsumentów w błąd (art. 7 ust. 1 rozporządzenia nr 1169/2011). 
  • Sam fakt, iż w wykazie składników danego produktu nie będzie znajdował się glutaminian monosodowy jako taki (dodatek do żywności o nr „E 621”) nie upoważnia do zamieszczenia w  oznakowaniu produktu hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego”.
  • Aby umieszczenie tego hasła było dozwolone, glutaminian monosodowy nie mógłby być obecny w produkcie gotowym również w przypadkowej ilości - tutaj szczególną uwagę należałoby zwrócić na możliwość wniesienia glutaminianu monosodowego na zasadzie przenoszenia z którymś ze składników występującym w produkcie. Składnikiem wnoszącym glutaminian monosodowy mógłby być – przykładowo – ekstrakt drożdżowy czy też hydrolizowane białko sojowe.
  • Co więcej, w celu zamieszczenia takiego rodzaju hasła na etykiecie należałoby się upewnić czy w świetle obowiązujących przepisów do danego produktu dozwolony jest w ogóle dodatek glutaminianu monosodowego oraz czy na rynku spożywczym dostępne są podobne produkty, które zawierałyby ten składnik.
  • W związku z tym, weryfikację możliwości użycia hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego” powinno rozpatrywać się w oparciu o konkretny przypadek.

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.