Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Użycie hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu produktów. Zatem pod jakimi warunkami można się nim posługiwać? 

  • Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego”. Oznacza to, że ocenę dopuszczalności jego użycia należy przeprowadzić na podstawie przepisów ogólnych dotyczących znakowania, tj. przede wszystkim zakazu wprowadzania konsumentów w błąd (art. 7 ust. 1 rozporządzenia nr 1169/2011). 
  • Sam fakt, iż w wykazie składników danego produktu nie będzie znajdował się glutaminian monosodowy jako taki (dodatek do żywności o nr „E 621”) nie upoważnia do zamieszczenia w  oznakowaniu produktu hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego”.
  • Aby umieszczenie tego hasła było dozwolone, glutaminian monosodowy nie mógłby być obecny w produkcie gotowym również w przypadkowej ilości - tutaj szczególną uwagę należałoby zwrócić na możliwość wniesienia glutaminianu monosodowego na zasadzie przenoszenia z którymś ze składników występującym w produkcie. Składnikiem wnoszącym glutaminian monosodowy mógłby być – przykładowo – ekstrakt drożdżowy czy też hydrolizowane białko sojowe.
  • Co więcej, w celu zamieszczenia takiego rodzaju hasła na etykiecie należałoby się upewnić czy w świetle obowiązujących przepisów do danego produktu dozwolony jest w ogóle dodatek glutaminianu monosodowego oraz czy na rynku spożywczym dostępne są podobne produkty, które zawierałyby ten składnik.
  • W związku z tym, weryfikację możliwości użycia hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego” powinno rozpatrywać się w oparciu o konkretny przypadek.

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn