Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkty bezglutenowe – kontrola UOKiK

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zainteresował się żywnością bezglutenową i sfinansował badania składu produktów oznaczonych jako bezglutenowe bądź niezawierających informacji o obecności tego alergenu w składzie. Pomimo, że od 1 lipca 2020 r. kontrolą żywności w całości zajmuje się Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, UOKiK zdecydował się wesprzeć projekt mający na celu pomoc osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych.

  • Należy przypomnieć, że zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. opis „produkt bezglutenowy” oznacza, że producent deklaruje, że zawiera on nie więcej niż 20 mg/kg glutenu. Jest to dobrowolne zapewnienie przedsiębiorcy, jednak nie może ono wprowadzać konsumenta w błąd. Przedsiębiorcy, oprócz określenia „produkt bezglutenowy” mogą umieszczać na produktach znaki graficzne (dla produktów bezglutenowych są to najczęściej różnego rodzaju przekreślone kłosy). 
  • UOKIK podkreślił, że brak znaku graficznego lub określenia „produkt bezglutenowy” nie oznacza, że żywność zawiera gluten. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. etykiety muszą informować o składnikach powodujących alergię (informacje takie muszą być wyróżnione, np. innym kolorem, czcionką, znajdować się na innym tle). Brak takiego wyróżnienia dla produktu zawierającego alergen  jest niezgodny z prawem.
  • Przeprowadzone badanie obejmowało 33 produkty, m.in. słodycze, mąki, makaron, wyroby mięsne oraz przekąski. Okazało się, że tylko jeden z badanych produktów zawierał gluten w niedozwolonej ilości. Podano informację, że kolejne kontrole tego samego produktu przeprowadzone przez Sanepid i IJHARS nie wykazały nieprawidłowości. Może to świadczyć o wysokiej odpowiedzialności producentów stosujących tego rodzaju dobrowolne oznaczenia.

Pełny komunikat Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jest dostępny na:

https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=17358 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Przemysł piekarski

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn