Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wybuch epidemii Salmonelli w wielu krajach – możliwym powodem importowane melony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W okresie między 15 marca a 6 czerwca bieżącego roku potwierdzono 348 przypadków wystąpienia Salmonelli Braenderup w 12 krajach UE i Wielkiej Brytanii. Ogniska zakażeń rozproszone były w różnych krajach.  Ze zgłoszonych przypadków, 68 wymagało hospitalizacji, na szczęście, nie odnotowano żadnych zgonów.

PODEJRZEWANA PRZYCZYNA

W oparciu o badania epidemiologiczne, mikrobiologiczne i dotyczące identyfikowalności przypuszcza się, że główną przyczyną zakażenia, są małe melony ( w szczególności melony Galia) importowane od producenta z Hondurasu (przynajmniej w przypadkach, w których zgłoszono ich spożycie). Jednak konieczne jest dalsze dochodzenie w celu zidentyfikowania zakażenia.

TŁO i ROZWÓJ WYDARZEŃ

Pierwsze przypadki zatrucia Salmonellą wykryto w marcu 2021r. zanim partia uznana za skażoną została zebrana. Wskazuje to na fakt, że zanieczyszczone pojazdy z żywnością krążyły już wcześniej w tych krajach. Potwierdza to również wykrycie w kwietniu bieżącego roku w Austrii danego szczepu.  Wprowadzone zostały odpowiednie  środki kontrolne, a producent melonów z Hondurasu zakończył zbiory w kwietniu, dzięki czemu nie były już dostępne na rynku. Biorąc pod uwagę opóźnienia w zgłaszaniu i możliwość wystąpienia przypadków wtórnych, kolejne przypadki nadal mogą być zgłaszane, ale z coraz mniejszą częstotliwością.

SKALA ZACHOROWAŃ W LICZBACH

3 maja Dania zgłosiła skupisko genomowe zakażeń Salmonella Braenderup sequence type 22 (ST22) do systemu ECDC. Również tego samego dnia odnotowano w Belgii wzrost liczby przypadków.

Najwyższy szczyt przypadł na maj i kwiecień, kiedy to odnotowano 198 i 128 przypadków, co stanowiło 93,7% ogólnej liczby. Wśród potwierdzonych zgłoszeń, zakażenie ponad dwa razy częściej występowało u kobiet niż u mężczyzn. W Belgii, Holandii oraz Norwegii - ogniska zakażeń wykryto również w domach opieki. Poza znanymi przypadkami w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii, zakażania odnotowano również w Kanadzie (2), Szwajcarii (18) oraz w Stanach Zjednoczonych (4).

W latach 2007-2019 do Europejskiego Systemu Nadzoru (TESSy) zgłoszono 4 031 przypadków S. Braenderup przez 27 krajów UE.

 

Charakterystyka epidemiologiczna i demograficzna potwierdzonych przypadków S. Braenderup w 12 krajach UE/EOG i Wielkiej Brytanii, od 15 marca do 6 lipca 2021

 

Rozkład potwierdzonych przypadków S. Braenderup ST22 (n=348) według płci i grup wiekowych  od 15 marca do 6 lipca 2021.

Rozkład przypadków S. Braenderup w poszczególnych latach, UE/EOG i Wielka Brytania, 2007-2019, (n=4 031)

  

Współpraca z ECDC

ECDC zachęca organy zdrowia publicznego do współpracy jak i do sekwencjonowania izolatów (szczepów bakteryjnych) pochodzących z zakażeń Salmonellą Braenderup oraz zgłaszania wszelkich nietypowych wzrostów liczby zachorowań w Europejskim Portalu Nadzoru nad chorobami zakaźnymi (EpiPulse). W ramach pomocy oferuje również wsparcie w sekwencjonowaniu, aby ułatwić badania epidemiologiczne i mikrobiologiczne.

 

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2021-07/6807.pdf 

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn