Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wybuch epidemii Salmonelli w wielu krajach – możliwym powodem importowane melony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W okresie między 15 marca a 6 czerwca bieżącego roku potwierdzono 348 przypadków wystąpienia Salmonelli Braenderup w 12 krajach UE i Wielkiej Brytanii. Ogniska zakażeń rozproszone były w różnych krajach.  Ze zgłoszonych przypadków, 68 wymagało hospitalizacji, na szczęście, nie odnotowano żadnych zgonów.

PODEJRZEWANA PRZYCZYNA

W oparciu o badania epidemiologiczne, mikrobiologiczne i dotyczące identyfikowalności przypuszcza się, że główną przyczyną zakażenia, są małe melony ( w szczególności melony Galia) importowane od producenta z Hondurasu (przynajmniej w przypadkach, w których zgłoszono ich spożycie). Jednak konieczne jest dalsze dochodzenie w celu zidentyfikowania zakażenia.

TŁO i ROZWÓJ WYDARZEŃ

Pierwsze przypadki zatrucia Salmonellą wykryto w marcu 2021r. zanim partia uznana za skażoną została zebrana. Wskazuje to na fakt, że zanieczyszczone pojazdy z żywnością krążyły już wcześniej w tych krajach. Potwierdza to również wykrycie w kwietniu bieżącego roku w Austrii danego szczepu.  Wprowadzone zostały odpowiednie  środki kontrolne, a producent melonów z Hondurasu zakończył zbiory w kwietniu, dzięki czemu nie były już dostępne na rynku. Biorąc pod uwagę opóźnienia w zgłaszaniu i możliwość wystąpienia przypadków wtórnych, kolejne przypadki nadal mogą być zgłaszane, ale z coraz mniejszą częstotliwością.

SKALA ZACHOROWAŃ W LICZBACH

3 maja Dania zgłosiła skupisko genomowe zakażeń Salmonella Braenderup sequence type 22 (ST22) do systemu ECDC. Również tego samego dnia odnotowano w Belgii wzrost liczby przypadków.

Najwyższy szczyt przypadł na maj i kwiecień, kiedy to odnotowano 198 i 128 przypadków, co stanowiło 93,7% ogólnej liczby. Wśród potwierdzonych zgłoszeń, zakażenie ponad dwa razy częściej występowało u kobiet niż u mężczyzn. W Belgii, Holandii oraz Norwegii - ogniska zakażeń wykryto również w domach opieki. Poza znanymi przypadkami w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii, zakażania odnotowano również w Kanadzie (2), Szwajcarii (18) oraz w Stanach Zjednoczonych (4).

W latach 2007-2019 do Europejskiego Systemu Nadzoru (TESSy) zgłoszono 4 031 przypadków S. Braenderup przez 27 krajów UE.

 

Charakterystyka epidemiologiczna i demograficzna potwierdzonych przypadków S. Braenderup w 12 krajach UE/EOG i Wielkiej Brytanii, od 15 marca do 6 lipca 2021

 

Rozkład potwierdzonych przypadków S. Braenderup ST22 (n=348) według płci i grup wiekowych  od 15 marca do 6 lipca 2021.

Rozkład przypadków S. Braenderup w poszczególnych latach, UE/EOG i Wielka Brytania, 2007-2019, (n=4 031)

  

Współpraca z ECDC

ECDC zachęca organy zdrowia publicznego do współpracy jak i do sekwencjonowania izolatów (szczepów bakteryjnych) pochodzących z zakażeń Salmonellą Braenderup oraz zgłaszania wszelkich nietypowych wzrostów liczby zachorowań w Europejskim Portalu Nadzoru nad chorobami zakaźnymi (EpiPulse). W ramach pomocy oferuje również wsparcie w sekwencjonowaniu, aby ułatwić badania epidemiologiczne i mikrobiologiczne.

 

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2021-07/6807.pdf 

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.