Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożycie cukrów a choroby dietozależne – projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji społecznych

Kategoria: Składniki Żywności

Panel ekspertów ds. żywienia EFSA zakończył wstępną ocenę bezpieczeństwa cukrów w diecie po przeprowadzeniu kompleksowego przeglądu naukowego.

Valeriu Curtui, szef Działu ds. Żywienia EFSA, powiedział: „Do tej pory była to niezwykle trudna praca, obejmująca ocenę ponad 30 000 publikacji. Nasi eksperci podjęli ogromny wysiłek, aby osiągnąć ten punkt i zastosowali najwyższe standardy naukowego rygoru na każdym etapie oceny.”

Właśnie rozpoczęły się konsultacje publiczne, które potrwają do 30 września. 21 września EFSA zaplanowała, że odbędzie się publiczne spotkanie w celu omówienia projektu opinii.

Prośba pięciu krajów skandynawskich

Pięć krajów europejskich (Dania, Finlandia, Islandia, Norwegia i Szwecja) zwróciło się do EFSA o aktualizację oceny z 2010 r. oraz o dokonanie przeglądu najnowszej literatury naukowej na temat powiązań między spożyciem cukrów a różnymi chorobami, np. otyłością, cukrzycą typu 2, chorobami sercowo-naczyniowymi, dną moczanową, próchnicą zębów.

Linda Granlund, dyrektor Wydziału Profilaktyki i Zdrowia Publicznego Norweskiej Dyrekcji Zdrowia, powiedziała: „Jako jeden z pięciu krajów wnioskujących, Norweska Dyrekcja Zdrowia z zadowoleniem przyjmuje konsultacje społeczne EFSA dotyczące projektu opinii naukowych. Zachęcamy ekspertów ds. żywienia w Norwegii i poza nią do komentowania tego projektu, aby pomóc naukowcom EFSA w ukończeniu tego ważnego przeglądu. Wykorzystamy obszerne odkrycia naukowe, aby zaktualizować nasze krajowe wytyczne dotyczące diety opartej na żywności, gdy opinia zostanie już sfinalizowana”.

Doradztwo naukowe, a nie zalecenia polityczne lub wytyczne dietetyczne

„Dodatkowe spostrzeżenia naukowe i dane, które otrzymujemy po konsultacjach, pomagają wzmocnić nasze oceny naukowe, dlatego przyjmujemy je z zadowoleniem i zachęcamy do aktywnego udziału” – powiedział dr Curtui.

„Jednocześnie podkreślamy, że ten projekt ocenia wyłącznie dowody naukowe i nie stanowi przyszłych zaleceń politycznych ani wytycznych dotyczących zdrowia publicznego. Za to odpowiadają krajowe organy ds. zdrowia publicznego i organy międzynarodowe”.

Projekt wniosków

Kraje wnioskujące zapytały, czy byłoby możliwe ustalenie opartego na nauce punktu odcięcia, zwanego górnym tolerowanym poziomem spożycia (UL) dla składników odżywczych – dla wszystkich cukrów w diecie, poniżej którego spożycie nie powodowałoby problemów zdrowotnych. Po przejrzeniu ponad 30 000 publikacji nasi naukowcy wstępnie doszli do wniosku, że nie jest możliwe ustalenie takiego progu.

Niemniej jednak opinia potwierdza, z powiązanym stopniem pewności, różne powiązania między spożyciem różnych kategorii cukrów a ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób metabolicznych i próchnicy zębów. Informacje te mają pomóc państwom członkowskim UE w ustalaniu celów dla populacji i/lub zaleceń dla osób w ich kraju.

Projekt opinii zawiera ogólnounijny model spożycia służący do szacowania spożycia cukrów w poszczególnych krajach oraz bardziej szczegółowy obraz głównych kategorii żywności przyczyniających się do spożycia cukrów w diecie.

Aby wziąć udział w konsultacjach publicznych, kliknij ten link:

Konsultacje społeczne w sprawie projektu opinii naukowej w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia cukrów

Więcej informacji:

EFSA wyjaśnia: projekt opinii naukowej w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia cukrów dietetycznych

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/safety-dietary-sugars-draft-opinion-open-public-consultation

Autor:EFSA
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

  • 22.07.2021

    Cukier może zaburzać rozwój mózgu

    Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią

    Czytaj więcej
  • 20.07.2021

    Cukier jako składnik w znakowaniu żywności

    Przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 nie zawsze dają przedsiębiorcom odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące znakowania produktów. Przykładowo w ramach kategorii składników „cukier” dopuszczono „wszystkie rodzaje sacharozy” nie precyzując jednak jakie substancje można do nich zaliczyć. Co zatem może zrobić w takim przypadku przedsiębiorca?

    Czytaj więcej
  • 24.07.2019

    Cukry w diecie – opinia naukowa EFSA

    EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić. 

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.