Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Problemy importerów w stosowaniu oświadczenia prywatnego z rozporządzenia delegowanego Komisji 2019/625

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

21 kwietnia obecnego roku wszedł w życie obowiązek stosowania przez importerów produktów złożonych tzw. poświadczenia prywatnego. Pomimo, że od tego momentu upłynęło już kilka tygodni, to wciąż wielu importerów takich produktów do UE ma problem ze stosowaniem tego dokumentu. Zatem gdzie leży problem i gdzie szukać rozwiązań?

  • Wprowadzenie w art. 14 rozporządzenia delegowanego Komisji 2019/625 obowiązku stosowania tzw. poświadczenia prywatnego dla przesyłek produktów złożonych (czyli zawierających jednocześnie składniki pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego), które pochodzą spoza UE, ma związek z ogólnounijnym wzmocnieniem kontroli i identyfikowalności przywożonych produktów pochodzenia zwierzęcego. 
  • Poświadczenie prywatne jest dokumentem, w którym importer produktu poświadcza określone informacje o przywożonej przesyłce. Należą do nich m.in. informacje dotyczące nadawcy i odbiorcy przywożonych towarów, wykaz składników pochodzenia roślinnego i przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego wchodzących w skład produktu czy numer zatwierdzenia zakładu wytwarzającego te składniki. 
  • Dokument ten dotyczy jedynie niektórych wyrobów złożonych, które są szczegółowo opisane w rozporządzeniu (jednym z używanych kryteriów jest kod CN produktu). W pierwszej kolejności konieczne jest zatem ustalenie, czy dany produkt podlega pod obowiązek wystawienia tego poświadczenia (co nie jest w cale takie oczywiste, gdyż w niektórych przypadkach po przeprowadzeniu analizy prawnej okazuje się, że wymagane przez inspekcje kontrole poświadczenie prywatne nie jest obowiązkowe).
  • W dalszej kolejności należy się zastanowić, w którym momencie poświadczenie musi zostać załączone do przesyłki.  Co do zasady powinno to się zdarzyć już w momencie przeprowadzania granicznej kontroli weterynaryjnej. Jednak w określonych przypadkach m.in. produktów stwarzających niskie ryzyko lub niestwarzających szczególnego ryzyka - określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2021/630 z dnia 16 lutego 2021 r. - możliwe jest załączenie poświadczenia po przekroczeniu granicy w momencie odprawy celnej towaru.
  • Problematyczna może się okazać również weryfikacja, czy dany produkt spełnia wszystkie wymogi wskazane w poświadczeniu. Zaliczają się do m.in. wymóg, aby państwo producenta (lub region) produkujące produkt złożony figurowało w odpowiednim unijnym wykazie; wymóg potwierdzenia, że zakład produkujący produkty złożone spełnia normy higieny uznawane za równoważne z normami wymaganymi na podstawie rozporządzenia nr 852/2004; czy wymóg wskazania opisów wszelkich procesów i temperatur zastosowanych dla produktu. Dlatego też prawidłowe wypełnienie poświadczenia bywa czasochłonne i problematyczne.

 

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.