Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
21 kwietnia obecnego roku wszedł w życie obowiązek stosowania przez importerów produktów złożonych tzw. poświadczenia prywatnego. Pomimo, że od tego momentu upłynęło już kilka tygodni, to wciąż wielu importerów takich produktów do UE ma problem ze stosowaniem tego dokumentu. Zatem gdzie leży problem i gdzie szukać rozwiązań?
Przeczytaj także
Prowadzone są obecnie prace legislacyjne nad zmianami organów kompetentnych do prowadzenia rejestrów określonej działalności na rynku spożywczym. Co się ma wkrótce zmienić?
Urugwaj dołączył do krajów, które zakazały używania określenia „mięso” na mięsie in vitro (mięso produkowane komórkowo).
Po zakończeniu okresu przejściowego po wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, pojawiają się nowe wymogi dotyczące znakowania produktów spożywczych na ten rynek.
Polecane produkty