Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Po zakończeniu okresu przejściowego po wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, pojawiają się nowe wymogi dotyczące znakowania produktów spożywczych na ten rynek.
Przeczytaj także
FSAI (irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował dokument w formie pytań i odpowiedzi dotyczący brexitu i jego wpływu na prawo żywnościowe w Irlandii. Z dniem 1 stycznia 2021 r. zakończył się okres przejściowy po opuszczeniu przez Zjednoczone Królestwo w dn. 1 lutego 2020 r. Wspólnoty Europejskiej.
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
Polecane produkty