Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w kompetencjach organów rejestrowych podmiotów w branży spożywczej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Prowadzone są obecnie prace legislacyjne nad zmianami organów kompetentnych do prowadzenia rejestrów określonej działalności na rynku spożywczym. Co się ma wkrótce zmienić?

W polskim systemie rejestrów gospodarczych istnieje bardzo wiele rejestrów dotyczących poszczególnych działalności na rynku spożywczym. Ogółem jest ich kilkadziesiąt i są one prowadzone przez bardzo różne organy. Do najbardziej powszechnych należy rejestr zakładów nadzorowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną czy rejestr zgłoszeń działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, który jest prowadzony przez IJHARS. Poza nimi są jednak rejestry dotyczące określonych branż. Obecnie planowane są duże zmiany w kierunku uproszenia systemu organów rejestrowych.

Największe zmiany dotyczą kompetencji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zgodnie opublikowanym w grudniu 2020 r. projektem zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ma być utworzony „centralny rejestru podmiotów działających na rynku artykułów rolno-spożywczych”. Rejestr ten ma być prowadzony przez Głównego Inspektora IJHARS w formie elektronicznej i ma scalać m.in. rejestr działalności IJHARS, rejestr producentów ekologicznych, rejestr producentów wina oraz „innych podmiotów kontrolowanych lub nadzorowanych przez organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie odrębnych przepisów, w szczególności w ramach obrotu detalicznego lub rolniczego handlu detalicznego”.

Niezależne od powyższego prowadzone są prace legislacyjne dotyczące sektora wyrobów winiarskich. Dotychczas organem kompetentnym w zakresie rejestru „Rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich” był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zgodnie z przyjętym przez rząd 8 czerwca 2021 r. projektem nowej ustawy o wyrobach winiarskich organem prowadzącym rejestr ma być Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). 

Analogiczna zmiana ma być przyjęta w przypadku „Rejestru podmiotów wykonujących działalność w zakresie wyrobu i przetwarzania alkoholu etylowego” oraz „Rejestru działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych”. Tutaj również – zgodnie z procedowanym projektem nowelizacji ustawy o wyrobie napojów spirytusowych – kompetencje do prowadzenia rejestrów ma być KOWR.

Planowane zmiany mają prowadzić do uproszenia systemu organów rejestrowych i ułatwić życie przedsiębiorcom. Czy tak się okaże w praktyce, musimy poczekać do uchwalenia nowelizacji ustaw przez Sejm, co może nastąpić już w tym roku.

 

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.