Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stosowanie nazw prawnych napojów spirytusowych na piwach zgodnie z nowym rozporządzeniem nr 2019/787

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Nowe rozporządzenie nr 2019/787 jest stosowane od 25 maja br., ale nie wszyscy przedsiębiorcy z branży piwnej są świadomi, że dotyczy ono również ich produktów. Na co powinni uważać?

Nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. dotyczące napojów spirytusowych stosuje się również w przypadku używania nazw napojów spirytusowych w oznakowaniu innych produktów, w tym na piwach. Trzeba przy tym wspomnieć, że stosowanie tych nazw jest bardzo restrykcyjnie uregulowane. Zgodnie z art. 10 ust. 7 rozporządzenia zakazane jest stosowane nazw napojów spirytusowych w jakiejkolwiek sposób, na produktach, które nimi nie są. Zakazane jest również co do zasady używanie określeń typu „w stylu” czy „o smaku” – danego napoju spirytusowego.

Od powyższej zasady są wyjątki. Jednym z nim jest możliwość użycia nazwy napoju spirytusowego (np. „whisky”) w oznakowaniu piwa jako „odniesienie” (czyli bezpośrednie lub pośrednie nawiązanie nazwy napoju spirytusowego w innym przypadku niż podanie tej nazwy w wykazie składników). Stosowanie odniesień jest bardzo ściśle uregulowane, a Komisja Europejska wciąż pracuje nad zmianami rozporządzenia w tym zakresie. Dodatkowo powstało już kilka wersji projektu wytycznych Komisji do tego aktu prawnego.

Przykładowo, jeśli chcemy wyróżnić nazwę whisky na etykiecie (np. „piwo z dodatkiem whisky”), to musimy od teraz podać zawartość procentową każdego składnika alkoholowego. Wymóg ten sam w sobie jest problematyczny dla przedsiębiorców. Jeszcze większe problemy interpretacyjne mogą się pojawić, gdy np. używany jest aromat z napoju spirytusowego czy piwo było jedynie leżakowane w beczkach np. po whisky z uwagi na to, że dodany alkohol w produkcie może pochodzić wyłącznie z napoju spirytusowego. Ponadto, w rozporządzeniu nr 2019/787 są zawarte wymogi dot. wielkości czcionki czy dopuszczalnej lokalizacji odniesienia na etykiecie. 

Z uwagi na fakt, że nie wiadomo jak do niektórych kontrowersji na tle nowego rozporządzenia będą się odnosiły polskie organy kontrolne, poszczególne problemy należy traktować case-by-case. Dzięki przeprowadzeniu analizy prawnej można ustalić, czy w danym przypadku będzie możliwe użycie nazwy napoju spirytusowego na etykiecie piwa.

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł napojowy

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.