Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wybór wymiennika ciepła i jego konfiguracja ma nie tylko bezpośredni wpływ na ogólną ekonomikę produkcji, ale zapewnia również osiągnięcie pożądanych cech produktu i spełnienie oczekiwań konsumentów. Dzięki naszemu szerokiemu portfolio i zrozumieniu procesów, przetwórcy osiągają najlepszą ekonomię produkcji i jakość produktów.
Alfa Laval FrontLine
Alfa Laval FrontLine to seria najwyższej klasy płytowych wymienników ciepła. Wymienniki są w stanie sprostać najwyższym wymaganiom w zakresie kontroli higienicznej, charakteryzują się doskonałą
i elastyczną konstrukcją, która umożliwia łatwą obsługę i modyfikację. Do głównych zastosowań Alfa Laval FrontLine należą: pasteryzacja produktów mlecznych, chłodzenie jogurtów, obróbka UHT i praca z produktami wrażliwymi na ciepło. Ramy Alfa Laval FrontLine są dostarczane w wersji ze stali nierdzewnej, a płyty „Clip” są dostępne z alternatywnych materiałów do trudnych zadań związanych z przetwarzaniem żywności.
Alfa Laval BaseLine
Seria płytowych wymienników ciepła Alfa Laval BaseLine jest konkurencyjnym wyborem do zadań procesowych i użytkowych. Pracując przy ciśnieniu do 10 bar radzi sobie nie tylko z ogrzewaniem
i chłodzeniem, ale także pasteryzacją. Typowe zastosowania Alfa Laval BaseLine obejmują prostą pasteryzację, chłodzenie surowego mleka, podgrzewanie / chłodzenie mediów i ogrzewanie CIP.
Typy płyt
Płyty dostępne są w różnych geometriach i wzorach, a także w różnych materiałach. Należą do nich płyty Alfa Laval Standard, WideStream oraz Gemini. Zakres materiałów uszczelek występuje od kauczuku nitrylowo-butadienowego (NBR) po kauczuk etylenowo-propylenowo-dienowy (EPDM), który umożliwia idealne dopasowanie do temperatury zastosowania i właściwości.
Standard: Najczęściej używanymi typami płyt do zastosowań higienicznych są typy płyt Alfa Laval M, T i Clip. Idealna głębokość tłoczenia i stosunkowo niewielka liczba punktów styku wydłużają czas pracy, a wyjątkowy obszar dystrybucji zapewnia równomierny przepływ na całej powierzchni płyty. Płyty zaciskowe w Alfa Laval FrontLine są specjalnie zaprojektowane do wrażliwych na ciepło produktów spożywczych.
WideStream: Płyty WideStream z zatrzaskowymi uszczelkami mają bardzo mało punktów styku, co pomaga zapobiegać zatykaniu się i zapewnia dłuższy nieprzerwany czas pracy. Dostępne są dla Alfa Laval FrontLine, płyty są specjalnie opracowane do pasteryzacji soków owocowych i innych produktów zawierających ograniczoną ilość miazgi i włókien.
Gemini: Dzięki podwójnym ściankom nasze talerze Gemini łączą w sobie doskonałe przenoszenie ciepła ze zwiększoną ochroną przed mieszaniem się płynów. Płyty składają się z dwóch arkuszy, które są uformowane razem, co zapobiega mieszaniu się mediów, nawet w przypadku pękniętej płyty. Płyty Gemini są dostępne w modelach Alfa Laval FrontLine i BaseLine.
Słowa kluczowe: wymienniki ciepła, płyty do zastosowań higienicznych, przemysł spożywczy
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: