Suplementy diety - planowana nowelizacja ustawy
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w dużym stopniu dotknie suplementów diety
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w dużym stopniu dotknie suplementów diety
Kategoria: Składniki Żywności
Rosnący trend weganizmu i produktów plant-based na całym świecie zwiększy popyt na produkty białkowe pochodzenia roślinnego, a niska dostępność różnych tych produktów ma napędzać sprzedaż odżywczych produktów spożywczych na bazie drożdży.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. prowadzi wycofanie sera pleśniowego z mleka koziego Pilos ser kozi 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Po ponad dwóch latach przerwy powrócono do prac nad wprowadzeniem zmian w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Procedowanie nowego projektu ustawy przez Radę Ministrów ma nastąpić już w IV kwartale br.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Firma NPS opracowała genetycznie modyfikowane pomidory o fioletowym miąższu, które zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i antocyjanów normalnie występujących w owocach, takich jak jagody i jeżyny.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Oświadczenia zdrowotne są zabronione, o ile nie są zgodne z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu 1924/2006[1] oraz o ile nie zostało udzielone w odniesieniu do nich zezwolenie.
Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności
Technologia, która zasadniczo zamienia drobnoustroje w fabryki, ma potencjał, by zmienić cały przemysł spożywczy, umożliwiając produkcję nie tylko białek mleka, ale także białek mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz czynników wzrostu stosowanych w mięsie hodowlanym.
Kategoria: Alerty, Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego - nasiona białego sezamu, łuskane marki VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi wycofanie sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Pakistański urząd Khyber Pakhtunkhwa Food Safety and Halal Food Authority przejął w Peszawarze ponad 5 000 kg zafałszowanej herbaty.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Biznes
Interdyscyplinarne konsorcjum 22 międzynarodowych partnerów stawia sobie za cel społeczne i przemysłowe przejście od tradycyjnej do zrównoważonej, fermentowanej żywności roślinnej z myślą o zdrowej, codziennej diecie. Tylko dzięki dostępności takiej wiedzy możliwe będzie zaprojektowanie fermentowanej żywności o optymalnych właściwościach zdrowotnych, zamiast polegać na spontanicznych procesach fermentacji.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Ocet buforowany jest produktem spożywczym, który jest otrzymywany z octu, do którego został dodany wodorowęglan sodu E 500 lub wodorotlenek sodu E 524 w celu uzyskania soli kwasu octowego oraz podwyższenia pH powyżej 4,9.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową (głównie oznakowanie) różnego asortymentu pieczywa opakowanego (w tym pieczywa chrupkiego) oraz nieopakowanego (w tym półcukierniczego: drożdżówek, bułek, rogali) w 94 sklepach.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.
Kategoria: Biznes
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
Kategoria: Składniki Żywności
Spożywanie dużych ilości żurawiny na przestrzeni kilku tygodni może pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu i obniżać „zły” cholesterol LDL.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Pisma wydawane przez organy urzędowej kontroli żywności w większości zakwalifikować można jako sporządzane w ramach postępowania kontrolnego lub sporządzane w ramach postępowania administracyjnego. Postępowanie kontrolne ma na celu sprawdzenie i zweryfikowanie czy dany podmiot lub produkt spełnia określone wymogi prawne.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.