Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma NPS opracowała genetycznie modyfikowane pomidory o fioletowym miąższu, które zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i antocyjanów normalnie występujących w owocach, takich jak jagody i jeżyny.
USDA dała właśnie zielone światło od wiosny 2023 r. na wzbogacone w składniki odżywcze, bogate w antocyjany purpurowe nasiona pomidora od firmy Norfolk Plant Science.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zbadał bezpieczeństwo genetycznie zmodyfikowanej rośliny i wydał decyzję, że zmodyfikowany pomidor prawdopodobnie nie będzie stanowił zwiększonego zagrożenia szkodnikami roślin do swojego komparatora. Wcześniej purpurowy pomidor GM podlegał przepisom ograniczającym przemieszczanie się organizmów zmodyfikowanych lub wyprodukowanych za pomocą inżynierii genetycznej.
Antocyjany a fioletowe pomidory – korzyści spożycia
Antocyjany to przeciwutleniacze związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi i są ważne w diecie przeciwzapalnej. Niezależne badania wykazały, że przeciwutleniacze i antocyjany mogą zmniejszać zachorowalność na raka, poprawiać funkcjonowanie układu krążenia oraz poprawiać zdrowie i samopoczucie. Inne badania laboratoryjne sugerują, że zarówno antocyjany, jak i przeciwutleniacze mogą pomóc złagodzić zespół jelita drażliwego.
Choroby przewlekłe są problemem ogólnoświatowym, zabijając dwa razy więcej ludzi niż choroby zakaźne. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ulepszona dieta jest jedną z głównych zmian, jakie ludzie mogą wprowadzić, aby zapobiec tym chorobom.
Przyjmowanie suplementów jest sposobem na zwiększenie spożycia przez ludzi zarówno antocyjanów, jak i przeciwutleniaczy, jednak Centrum John Innes (NPS) zasugerowało, że istnieje coraz więcej dowodów na to, że działają one znacznie lepiej, gdy są spożywane z żywnością. Odmiany pomidorów o purpurowej skórce już istnieją, ale naukowcy stojący za pomidorami od firmy NPS twierdzą, że nie są one tak bogate w związki w miąższu owocu. Dlatego ta nowa aprobata USDA może ustąpić miejsca ulepszonym dietom, ostatecznie otwierając drogę innym badaczom do opracowywania produktów z myślą o odżywianiu.
Zaobserwowano spore zainteresowanie konsumentów fioletowym pomidorem GMO, a wielu z nich deklaruje chęć zakupu pomidorów i nasion, gdy staną się dostępne w 2023 r.
NPS na uzyskanie zgody czekał 15 lat
Firma NPS prace nad fioletowym pomidorem GMO rozpoczęła prawie 15 lat temu. Prof. Cathie Martin opracowała w 2008 r. purpurowego pomidora bogatego w antocyjany poprzez opracowanie precyzyjnego generycznego „włącznika”, pochodzącego z jadalnego kwiatu. Celem było, aby wprowadzić na rynek promujące zdrowie, genetycznie ulepszone fioletowe pomidory, wynalezione w Wielkiej Brytanii. Jednak nigdy nie sądzono, że uzyskanie zgody regulacyjnej zajmie tak dużo czasu. Chociaż produkt nie został jeszcze zatwierdzony w Wielkiej Brytanii, to z niecierpliwością oczekuje się również ram regulacyjnych dla takich produktów w Wielkiej Brytanii oraz skutecznych metod ochrony głównych upraw przed chorobami, wykorzystując zamiast chemii genetykę.
Ta decyzja USDA stanowi kamień milowy dla NPS i daje nadzieję innym naukowcom, że rozwiązania, nad którymi pracują, mają również możliwość zatwierdzenia i pewnego dnia dotrą do konsumentów.
Źródło: https://www.tsl.ac.uk/news/purple-gm-tomatoes-at-exciting-milestone-in-us
Przeczytaj także
Ocet buforowany jest produktem spożywczym, który jest otrzymywany z octu, do którego został dodany wodorowęglan sodu E 500 lub wodorotlenek sodu E 524 w celu uzyskania soli kwasu octowego oraz podwyższenia pH powyżej 4,9.
Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.
Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem bilionów komórek drobnoustrojów, takich jak: bakterie, archeony i eukarionty. Wśród organizmów zasiedlających jelita znajdują się również cząstki wirusowe. Mikrobiota jelitowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, w tym biosyntezie witamin, aminokwasów, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, uczestniczy w rozwoju układu immunologicznego czy stanowi barierę ochronną przed patogenami.