Rynek pasz - nowy dodatek do stosowania w paszach
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Kategoria: Biznes
Ceny bananów na rynku spotowym (kasowym) pozostają w tendencji wzrostowej, co jest konsekwencją zmniejszenia dostaw bananów na rynek światowy.
Kategoria: Składniki Żywności
Dzika borówka z Kolumbii (Vaccinium meridionale Swartz) jest ceniona w Ameryce Łacińskiej ze względu na właściwości lecznicze, które wynikają z wysokiej zawartości związków fenolowych, wykazujących silne działanie ochronne przeciwko...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Informacja dotycząca stosowania nazw zastrzeżonych dla przetworów mlecznych, w oznakowaniu wyrobów roślinnego pochodzenia...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (21.02-06.03.2018)
Kategoria: Biznes
Serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję „Jak wzmocnić brandy”, organizowaną przez wydawnictwo Polski Drukarz sp. z o.o. w ramach Akademii Wiedzy, która odbędzie się 27 marca 2018 r. w godz. 9.00–16.30 w Centrum...
Kategoria: Biznes
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego...
Kategoria: Procesy i Technologie
Ishida Europe wdrożyła elastyczne i efektywnie wykorzystujące przestrzeń fabryczną rozwiązanie przeznaczone dla wysoko wydajnych procesów dokładnego ważenia i pakowania udek i podudzi drobiowych w jednej z wiodących...
Kategoria: Biznes
W dniach 27-28 kwietnia br. w Poznaniu Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki zaprasza na "I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki. Żywienie – Trening – Wspomaganie".
Kategoria: Biznes
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski na rynki zagraniczne sprzedano produkty mleczarskie o wartości 1,97 mld EUR czyli o 33% większej niż w 2016 r. i o 8% większej od rekordowej wartości z 2014 r. Warto...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W ostatnim czasie prowadzony przez Komisję Europejską Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się o kilka kolejnych produktów. Zmiany w rejestrze dotyczyły także wykreślenia jednej pozycji...
Kategoria: Biznes
Według danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), o wartości ponad 8,30 mld PLN. Oznacza to wzrost odpowiednio o 9,4 i 7,1% w porównaniu
Kategoria: Procesy i Technologie
16 lutego bieżącego roku w Logroño w Hiszpanii odbyła się konferencja zatytułowana “Dębowa beczka jako naturalny mikroutleniacz wina – aktualny stan wiedzy”. Główna prelegentka, María del Álamo Sanza, jest specjalistką w zakresie...
Kategoria: Biznes
Rząd w Buenos Aires odnotował znaczący wzrost sprzedaży mięsa z Argentyny na rynek europejski w ramach kontyngentów taryfowych UE. Według raportu Wydziału Rynków Przemysłu Rolnego Ministerstwa Rolnictwa Argentyny, od lipca do grudnia...
Kategoria: Biznes
W ostatnich tygodniach pojawiły się bardzo wstępne prognozy dotyczące światowego bilansu popytu i podaży pszenicy w sezonie 2018/19. Pomimo, że na razie w pewnych punktach są one dość rozbieżne, wskazują na możliwość wzrostu cen...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
22 stycznia 2018 r. Komisja (UE) opublikowała Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/98 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia...
Kategoria: Biznes
W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny rozwój ukraińskiego rynku malin. Rośnie zainteresowanie zakładaniem nowych plantacji, także na większych areałach. Wzrostowi zbiorów sprzyja poprawa przeciętnych plonów. Według danych FAO...
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/79 z dnia 18 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością...
Kategoria: Procesy i Technologie
Naukowcy z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opracowali innowacyjne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3. Nowe techniki pozwalają na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z dużą...
Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) badają możliwość wykorzystania L-glutaminy – suplementu diety, w żywieniu trzody chlewnej. Związek ma zastąpić antybiotyki, które w USA dodawane są do pasz jako stymulatory wzrostu...