Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USA: suplementy diety jako alternatywa do podawanych trzodzie chlewnej antybiotyków

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) badają możliwość wykorzystania L-glutaminy – suplementu diety, w żywieniu trzody chlewnej. Związek ma zastąpić antybiotyki, które w USA dodawane są do pasz jako stymulatory wzrostu lub prewencyjnie, żeby zwiększyć wydajność produkcji.

L-glutamina

Suplement diety, którego wykorzystanie w żywieniu trzody chlewnej badają naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS), to L-glutamina – aminokwas wytwarzany naturalnie w ludzkim organizmie. U zwierząt, w tym u prosiąt, okazuje się on być obiecującą alternatywą dla antybiotyków i promotorów wzrostu.

Badania

Eksperci z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) odkryli, że L-glutamina podawana prosiętom wraz z paszą oddziałuje pozytywnie na ich rozwój i zdrowie. Jay Johnson, naukowiec zajmujący się zwierzętami w dziale badań behawioralnych Instytutu Badań Rolniczych w West Lafayette w stanie Indiana i jego współpracownicy badali wpływ L-glutaminy na trzodę chlewną. Wykazali, iż ten naturalny związek może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia jelit, u prosiąt, które były poddane stresowi oraz wpłynąć korzystnie na ich dobrostan, a także produktywność. Do tej pory hodowcy, żeby zniwelować negatywne oddziaływanie stresu, który występuje po odstawieniu prosiąt od wymion, bądź podczas transportu, na stan zdrowia i wydajność zwierząt, wzbogacali ich paszę, dodając do niej wybrane antybiotyki. Użycie naturalnego związku, jakim jest L-glutamina wydaje się więc być zdecydowanie rozsądniejszym rozwiązaniem.

Wyniki badań zostały opublikowane w 2017 roku w Journal of Animal Science. Johnson i jego współpracownicy podczas trwania badań odstawili prosięta od wymion i transportowali je, wywołując stres, a następnie karmili je suchą karmą z dodatkiem, w zależności od grupy, antybiotyków, L-glutaminy lub bez dodatków grupie kontrolnej.

Prosięta, które przyjmowały paszę wzbogaconą L-glutaminą, wykazywały lepszy wzrost oraz miały zdrowsze jelita, niż zwierzęta z innych grup. Ponadto spożywały one o 60% więcej paszy niż pozostałe osobniki. Prosięta z grupy kontrolnej, których pasza nie była wzbogacana ani antybiotykami, ani L-glutaminą miały niesprawny układ trawienny i zmniejszony wzrost, porównując ze zwierzętami z innych grup. Ponadto prosięta, które były żywione paszą bez dodatków częściej chorowały.

Działanie

Konsumenci, przyjmujący L-glutaminę regularnie jako suplement diety, zauważają, że związek ten wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega występowaniu infekcji oraz wpływa na poprawę funkcji trawiennych. U prosiąt narażonych na stres, funkcje odpornościowe są upośledzone – tym samym zwiększa się ich podatność na choroby. Jak twierdzą naukowcy z ARS suplementacja ich diety L-glutaminą poprawi trawienie, ułatwi wchłanianie składników odżywczych, wspomoże rozwój mikroflory jelitowej i, tym samym, pomoże zregenerować się organizmowi po narażeniu na stres, w konsekwencji poprawiając dobrostan zwierząt.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Johnson’a i jego współpracowników są obiecujące – naukowcy złożyli wniosek patentowy, dotyczący techniki żywienia trzody chlewnej.

Źródło:

ARS USDA: Alternative Antibiotic Gives Piglets a Boost 

 

Wybierz temat: Suplementy diety

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.