Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) badają możliwość wykorzystania L-glutaminy – suplementu diety, w żywieniu trzody chlewnej. Związek ma zastąpić antybiotyki, które w USA dodawane są do pasz jako stymulatory wzrostu lub prewencyjnie, żeby zwiększyć wydajność produkcji.
L-glutamina
Suplement diety, którego wykorzystanie w żywieniu trzody chlewnej badają naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS), to L-glutamina – aminokwas wytwarzany naturalnie w ludzkim organizmie. U zwierząt, w tym u prosiąt, okazuje się on być obiecującą alternatywą dla antybiotyków i promotorów wzrostu.
Badania
Eksperci z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) odkryli, że L-glutamina podawana prosiętom wraz z paszą oddziałuje pozytywnie na ich rozwój i zdrowie. Jay Johnson, naukowiec zajmujący się zwierzętami w dziale badań behawioralnych Instytutu Badań Rolniczych w West Lafayette w stanie Indiana i jego współpracownicy badali wpływ L-glutaminy na trzodę chlewną. Wykazali, iż ten naturalny związek może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia jelit, u prosiąt, które były poddane stresowi oraz wpłynąć korzystnie na ich dobrostan, a także produktywność. Do tej pory hodowcy, żeby zniwelować negatywne oddziaływanie stresu, który występuje po odstawieniu prosiąt od wymion, bądź podczas transportu, na stan zdrowia i wydajność zwierząt, wzbogacali ich paszę, dodając do niej wybrane antybiotyki. Użycie naturalnego związku, jakim jest L-glutamina wydaje się więc być zdecydowanie rozsądniejszym rozwiązaniem.
Wyniki badań zostały opublikowane w 2017 roku w Journal of Animal Science. Johnson i jego współpracownicy podczas trwania badań odstawili prosięta od wymion i transportowali je, wywołując stres, a następnie karmili je suchą karmą z dodatkiem, w zależności od grupy, antybiotyków, L-glutaminy lub bez dodatków grupie kontrolnej.
Prosięta, które przyjmowały paszę wzbogaconą L-glutaminą, wykazywały lepszy wzrost oraz miały zdrowsze jelita, niż zwierzęta z innych grup. Ponadto spożywały one o 60% więcej paszy niż pozostałe osobniki. Prosięta z grupy kontrolnej, których pasza nie była wzbogacana ani antybiotykami, ani L-glutaminą miały niesprawny układ trawienny i zmniejszony wzrost, porównując ze zwierzętami z innych grup. Ponadto prosięta, które były żywione paszą bez dodatków częściej chorowały.
Działanie
Konsumenci, przyjmujący L-glutaminę regularnie jako suplement diety, zauważają, że związek ten wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega występowaniu infekcji oraz wpływa na poprawę funkcji trawiennych. U prosiąt narażonych na stres, funkcje odpornościowe są upośledzone – tym samym zwiększa się ich podatność na choroby. Jak twierdzą naukowcy z ARS suplementacja ich diety L-glutaminą poprawi trawienie, ułatwi wchłanianie składników odżywczych, wspomoże rozwój mikroflory jelitowej i, tym samym, pomoże zregenerować się organizmowi po narażeniu na stres, w konsekwencji poprawiając dobrostan zwierząt.
Wyniki badań przeprowadzonych przez Johnson’a i jego współpracowników są obiecujące – naukowcy złożyli wniosek patentowy, dotyczący techniki żywienia trzody chlewnej.
Źródło:
ARS USDA: Alternative Antibiotic Gives Piglets a Boost
Przeczytaj także
Eksperci z Unii Europejskiej opracowali zestaw wskaźników, które mają pomóc państwom członkowskim Unii Europejskiej w ocenie postępów, dotyczących przeciwdziałania rosnącej oporności mikroorganizmów na środki...
W związku z niepokojącymi obserwacjami, dotyczącymi rosnącego problemu oporności drobnoustrojów na działanie antybiotyków, trzy agencje – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Europejska Agencja Leków i Europejski...