Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksperci z Unii Europejskiej opracowali zestaw wskaźników, które mają pomóc państwom członkowskim Unii Europejskiej w ocenie postępów, dotyczących przeciwdziałania rosnącej oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Wskaźniki zostały ustanowione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Europejską Agencję Leków i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób, na wniosek Unii Europejskiej. Ich wybór nie jest przypadkowy – mają obrazować skalę problemu zarówno w sektorze ludzkich, jak i zwierzęcych zachorowań. Wskaźniki zostały wyselekcjonowane w oparciu o dane zebrane za pośrednictwem wdrożonych już sieci monitorowania problemu oporności na terenie Unii Europejskiej.
Na wskaźniki, które maje obrazować skalę zjawiska oporności w zakresie ludzkich zachorowań, eksperci wytypowali odsetek bakterii Staphylococcus aureus odpornych na metycylinę (MRSA) oraz odsetek bakterii Escherichia coli odpornych na cefalosporyny trzeciej generacji. Staphylococcus aureus i Escherichia coli uznawane są za patogeny, mające kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego. Za wskaźnik najważniejszy w medycynie weterynaryjnej uznano udział bakterii Escherichia coli, które są podatne lub odporne na działanie wielu środków przeciwdrobnoustrojowych. Eksperci z Unii Europejskiej uznali, iż do głównych wskaźników obrazujących tendencje w zakresie konsumpcji środków przeciwdrobnoustrojowych należą: wskaźnik spożycia tych środków przez ludzi oraz ogólna sprzedaż weterynaryjnych środków przeciwdrobnoustrojowych.
Jak podkreśla Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności: „bez tych wskaźników nie bylibyśmy w stanie obiektywnie ocenić postępów w zakresie walki z poważnym zagrożeniem zdrowia publicznego jakim jest rosnąca oporność drobnoustrojów”.
Wskaźniki, szczegółowo omówione w opinii naukowej, zostały wytypowane dzięki ścisłej współpracy trzech agencji Unii Europejskiej w oparciu o ich specjalistyczną wiedzę i dane zebrane w wyniku monitorowania zjawiska oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe i zużycia środków antybakteryjnych u ludzi i u zwierząt.
Źródło:
Avis scientifique de l'UE : comment évaluer les progrès accomplis en matière de réduction de résistance aux antimicrobiens et de consommation d'antimicrobiens
https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171026
Przeczytaj także
W związku z niepokojącymi obserwacjami, dotyczącymi rosnącego problemu oporności drobnoustrojów na działanie antybiotyków, trzy agencje – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Europejska Agencja Leków i Europejski...
Rynek amerykański ciągle posiada tolerancyjne przepisy regulujące możliwość stosowania antybiotyków w chowie kurcząt. Niemniej w coraz większym stopniu rosnąca presja konsumentów jak również ich świadomość...