Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rosnący problem antybiotykooporności w UE - Jak oceniać postępy w zmniejszaniu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci z Unii Europejskiej opracowali zestaw wskaźników, które mają pomóc państwom członkowskim Unii Europejskiej w ocenie postępów, dotyczących przeciwdziałania rosnącej oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Wskaźniki zostały ustanowione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Europejską Agencję Leków i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób, na wniosek Unii Europejskiej. Ich wybór nie jest przypadkowy – mają obrazować skalę problemu zarówno w sektorze ludzkich, jak i zwierzęcych zachorowań. Wskaźniki zostały wyselekcjonowane w oparciu o dane zebrane za pośrednictwem wdrożonych już sieci monitorowania problemu oporności na terenie Unii Europejskiej.

Na wskaźniki, które maje obrazować skalę zjawiska oporności w zakresie ludzkich zachorowań, eksperci wytypowali odsetek bakterii Staphylococcus aureus odpornych na metycylinę (MRSA) oraz odsetek bakterii Escherichia coli odpornych na cefalosporyny trzeciej generacji. Staphylococcus aureus i Escherichia coli uznawane są za patogeny, mające kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego. Za wskaźnik najważniejszy w medycynie weterynaryjnej uznano udział bakterii Escherichia coli, które są podatne lub odporne na działanie wielu środków przeciwdrobnoustrojowych. Eksperci z Unii Europejskiej uznali, iż do głównych wskaźników obrazujących tendencje w zakresie konsumpcji środków przeciwdrobnoustrojowych należą: wskaźnik spożycia tych środków przez ludzi oraz ogólna sprzedaż weterynaryjnych środków przeciwdrobnoustrojowych.

Jak podkreśla Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności: „bez tych wskaźników nie bylibyśmy w stanie obiektywnie ocenić postępów w zakresie walki z poważnym zagrożeniem zdrowia publicznego jakim jest rosnąca oporność drobnoustrojów”.

Wskaźniki, szczegółowo omówione w opinii naukowej, zostały wytypowane dzięki ścisłej współpracy trzech agencji Unii Europejskiej w oparciu o ich specjalistyczną wiedzę i dane zebrane w wyniku monitorowania zjawiska oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe i zużycia środków antybakteryjnych u ludzi i u zwierząt.

Źródło:

Avis scientifique de l'UE : comment évaluer les progrès accomplis en matière de réduction de résistance aux antimicrobiens et de consommation d'antimicrobiens

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171026

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.