Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejna globalna firma wspiera walkę z antybiotykoodpornością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Rynek amerykański ciągle posiada tolerancyjne przepisy regulujące możliwość stosowania antybiotyków w chowie kurcząt. Niemniej w coraz większym stopniu rosnąca presja konsumentów jak również ich świadomość wzbudza w firmach oddolne działania przeciwstawiające się tym praktykom. Sieć restauracji KFC w Stanach Zjednoczonych, należąca do spółki Yum! Brands, planuje ograniczyć stosowanie antybiotyków w kurczakach, które są im dostarczane. Czyni to KFC ostatnią, z trzech największych restauracji serwujących kurczaki, które dołączyły do walki z pojawianiem się niebezpiecznych antybiotykoodpornych bakterii (ang. superbugs).

KFC, druga po Chick-fil-A, największa sieć sprzedająca dania z kurczaka w USA, chce, aby przed końcem 2018 r., amerykańscy dostawcy drobiu, zaprzestali stosowania antybiotyków, które są ważne w leczeniu ludzi.

Zmniejszona skutecznosć antybiotyków

Aż około 70% antybiotyków niezbędnych do walki z infekcjami występującymi u ludzi, jest sprzedawana również do stosowania przy produkcji mięsa i produktów mlecznych. Naukowcy obawiają się, że takie nadużywanie tego typu leków, może istotnie zmniejszyć ich skuteczność w walce z chorobami ludzi. Antybiotykoodporne bakterie stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi na całym świecie. Szacuje się, że choroby przez nie wywoływane, zabijają co najmniej 23 000 amerykanów rocznie.

Rosnący trend

W zeszłym roku, około 14 000 restauracji sieci McDonald’s w Ameryce, zaprzestała podawania potraw, przyrządzonych z użyciem kurczaków, hodowanych przy użyciu   antybiotyków ważnych w medycynie. Kurczak McNuggets jest najlepiej sprzedającym się daniem, a wprowadzona strategia, zmusza resztę branży, do podążania za działaniami McDonald’s.

Sieć Chick-fil-A poszła o krok dalej, zapewniając, że do końca 2019 r., przy produkcji mięsa drobiowego wykorzystywanego w restauracjach tej sieci, nie będą stosowane żadne antybiotyki.

Bazując na danych z 2017 WATT Poultry USA, Rada ds. Ochrony zasobów naturalnych (NRDC) szacuje, że ponad 42 procent przemysłu hodowli kurcząt w Stanach Zjednoczonych znajduje się w trakcie zmian lub wprowadziło już odpowiedzialne praktyki antybiotykowe.

Źródła:

Reuters; Yum’s KFC to curb antibiotic use in chickens it buys

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.