Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. Wykroczenia ujawniane przez te instytucje nie tylko wprowadzają konsumentów w błąd ale, przede wszystkim, narażają na niebezpieczeństwo ich zdrowie.
Zgodnie z najnowszymi doniesieniami na całym świecie, w 61 krajach, fałszowane jest ponad 10000 ton żywności oraz prawie 26 milionów litrów napojów. Prowadzone okresowo kontrole wskazują, iż ilość będącej w obrocie żywności zafałszowanej rok po roku rośnie. Zjawisko to ma charakter globalny. Według Interpolu przedsiębiorstwa odpowiedzialne za ten proceder, niejednokrotnie zajmują się również działalnością przestępczą taką jak handel narkotykami czy nielegalny obrót lekami.
Wyniki prowadzonej we Francji akcji Opson VI trwającej od grudnia 2016 roku do marca 2017 roku wskazują, iż problem dotyczący obecności na rynku zafałszowanych produktów spożywczych jest wciąż aktualny.
Nieprawidłowości wykryte na terenie Francji:
W sumie, podczas prowadzenia 6 edycji akcji Opson, śledczy przejęli żywność i napoje o wartości 230 milionów euro w 61 krajach.
Nieprawidłowości wykryte w innych regionach na świecie:
Na szczęście przytoczone powyżej nieprawidłowości zostały w większości przypadków wykryte jeszcze przed dostaniem się żywności do obrotu i tym samym, zażegnane zostało ryzyko związane z ich ewentualną konsumpcją. Niemniej niepokojąca wydaje się być tendencja wzrostowa dotycząca ilości zafałszowanej żywności oraz zaangażowanie podmiotów, związanych z przestępczością, w działalność na rynku spożywczym. Instytucje prowadzące kontrole apelują więc o wzmożoną czujność przedsiębiorców działających w branży spożywczej i podjęcie wspólnych działań mających na celu wyeliminowanie organizacji przestępczych i prowadzonych przez nie nieuczciwych praktyk. Zleca się, aby przedsiębiorcy przywiązywali dużą wagę nie tylko do ceny ale również do jakości surowców, które pozyskują z innych firm, jak również korzystali z prawnej możliwości audytowania swoich dostawców.
Źródło:
Trafic de vin frelaté, poisson périmé, fruits aux pesticides : le musée des horreurs
http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/actualites/trafic-de-vin-frelate-poisson-perime-fruits-aux-pesticides-le-musee-des-horreurs/
Przeczytaj także
Spośród wszystkich produktów spożywczych, przyprawy są najbardziej narażone na próby zafałszowań. Według ekspertów zajmujących się tematem zafałszowań ostatnią ofiarą stał się czosnek w proszku.