Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gangsterzy na rynku spożywczym – wyniki kolejnej edycji operacji Opson prowadzonej przez Interpol i Europol

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. Wykroczenia ujawniane przez te instytucje nie tylko wprowadzają konsumentów w błąd ale, przede wszystkim, narażają na niebezpieczeństwo ich zdrowie.

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami na całym świecie, w 61 krajach, fałszowane jest ponad 10000 ton żywności oraz prawie 26 milionów litrów napojów. Prowadzone okresowo kontrole wskazują, iż ilość będącej w obrocie żywności zafałszowanej rok po roku rośnie. Zjawisko to ma charakter globalny. Według Interpolu przedsiębiorstwa odpowiedzialne za ten proceder, niejednokrotnie zajmują się również działalnością przestępczą taką jak handel narkotykami czy nielegalny obrót lekami.

Wyniki prowadzonej we Francji akcji Opson VI trwającej od grudnia 2016 roku do marca 2017 roku wskazują, iż  problem dotyczący obecności na rynku zafałszowanych produktów spożywczych jest wciąż aktualny.

Nieprawidłowości wykryte na terenie Francji:

  • Obecność wodorotlenku sodu w zbiornikach mleka – dotyczy 650 litrów mleka
  • Dodatek wina, cukru i wody do whisky – dotyczy 600 litrów whisky
  • Stosowanie niedozwolonego w uprawach pestycydu – dotyczy 2 ton gruszek
  • Obecność antybiotyków w mleku – dotyczy 8000 litrów mleka
  • Wprowadzające w błąd znakowanie wieprzowiny jako mięsa kaczki – dotyczy 2 ton mięsa
  • Wprowadzające w błąd znakowanie łososia hodowlanego jako łososia dzikiego
  • Wprowadzające w błąd znakowanie hiszpańskiego wina jako francuskiego brandy – dotyczy 3,7 miliona litrów wina
  • Zbyt duża zawartość siarczynów w winie organicznym zamaskowana poprzez dodatek cukru – dotyczy 9,4 tysiąca litrów wina

W sumie, podczas prowadzenia 6 edycji akcji Opson, śledczy przejęli żywność i napoje o wartości 230 milionów euro w 61 krajach.

Nieprawidłowości wykryte w innych regionach na świecie:

  • Podczas kontroli na lotnisku w Buenos Aires znaleziono ponad 1200 opakowań suplementów diety, które zawierały substancje, które mogą powodować zawał serca
  • W Toskanii karabinierzy wkroczyli do rzekomego producenta wina oznaczonego unijnym znakiem „chronionej nazwy pochodzenia”, które okazało się mieszanką taniego wina z czystym alkoholem
  • W Indonezji służby odkryły, iż sosy i przyprawy pochodzące od jednego z producentów zawierają dodatki w zbyt dużej ilości, względem obowiązującego prawa. Dodatkowo produkcja tych wyrobów prowadzona była w niehigienicznych warunkach. Zainkasowano produkty o łącznej wartości 360 tysięcy euro
  • W Danii w supermarketach dostępna była oliwa z deklaracją „extra virgin” – w rzeczywistości była to oliwa nienadająca się do spożycia przez ludzi, wykorzystywana do celów technicznych
  • W Hiszpanii odkryto 530 kilogramów małży nienadających się do spożycia – czyszczonych niezgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieną pracy. Dodatkowo, przedsiębiorca próbował zataić informację o ich pochodzeniu, podając jako kraj pochodzenia Portugalię, co okazało się być informacją nieprawdziwą

Na szczęście przytoczone powyżej nieprawidłowości zostały w większości przypadków wykryte jeszcze przed dostaniem się żywności do obrotu i tym samym, zażegnane zostało ryzyko związane z ich ewentualną konsumpcją. Niemniej niepokojąca wydaje się być tendencja wzrostowa dotycząca ilości zafałszowanej żywności oraz zaangażowanie podmiotów, związanych z przestępczością, w działalność na rynku spożywczym. Instytucje prowadzące kontrole apelują więc o wzmożoną czujność przedsiębiorców działających w branży spożywczej i podjęcie wspólnych działań mających na celu wyeliminowanie organizacji przestępczych i prowadzonych przez nie nieuczciwych praktyk. Zleca się, aby przedsiębiorcy przywiązywali dużą wagę nie tylko do ceny ale również do jakości surowców, które pozyskują z innych firm, jak również korzystali z prawnej możliwości audytowania swoich dostawców.

Źródło:

Trafic de vin frelaté, poisson périmé, fruits aux pesticides : le musée des horreurs

http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/actualites/trafic-de-vin-frelate-poisson-perime-fruits-aux-pesticides-le-musee-des-horreurs/

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.