Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sproszkowany czosnek zafałszowany talkiem – nowe zagrożenie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Spośród wszystkich produktów spożywczych, przyprawy są najbardziej narażone na próby zafałszowań. Według ekspertów zajmujących się tematem zafałszowań ostatnią ofiarą stał się czosnek w proszku.

Profesor Christopher Elliott, dyrektor Instytutu Międzynarodowego Bezpieczeństwa Żywności kwestionuje sytuacje na rynku sprzedaży czosnku, zdominowanego w 75% przez Chiny, który pomimo złych warunków pogodowych, wyniszczających część upraw, wciąż pnie się w górę.

Podejrzewa się, że producenci rozrabiają sproszkowany czosnek z talkiem bądź kredą. Sytuacja nie byłaby zagrożeniem jeśli chodziłoby tylko o kredę, w przypadku której nie stwierdzono toksycznego działania na organizm ludzki, jednak  w przypadku talku sprawy wyglądają inaczej. W zeszłym roku Johnson & Johnson został kilkukrotnie oskarżony o wykorzystanie talku w swoich produktach dla dzieci ze względu na jego potencjalnie rakotwórcze właściwości.

Czosnek pochodzący z Chin był już w przeszłości tematem intensywnych badań – Australijskie Stowarzyszenie Producentów Czosnku (Australian Garlic Industry Association) oskarżyło producentów z Chin o wykorzystywanie ścieków komunalnych do nawożenia upraw.

Sprawa zafałszowania czosnku talkiem to na razie tylko spekulacje jednak ryzyko jest duże ze względu na rodzaj produktu. Produkty, które najczęściej stają się obiektem zafałszowań to alkohol, przyprawy, miód, mięso mielone oraz suplementy diety ze względu na łatwość wymieszania składników w produkcie końcowym oraz trudności w późniejszym rozpoznaniu zafałszowania.

Źródła:

http://www.foodandwine.com/

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.