Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Borówka jako przeciwutleniacz mięsa

Kategoria: Składniki Żywności

Egzotyczny owoc

Dzika borówka z Kolumbii (Vaccinium meridionale Swartz) jest ceniona w Ameryce Łacińskiej ze względu na właściwości lecznicze, które wynikają z wysokiej zawartości związków fenolowych,  wykazujących silne działanie ochronne przeciwko wolnym rodnikom. Badacze z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) oraz Fundacji INTAL z Kolumbii udowodnili, że uzyskane nowoczesnymi metodami ekstrakty z tego gatunku borówki skutecznie opóźniają utlenianie tłuszczu w kotletach przeznaczonych na burgery.

Nowoczesne metody ekstrakcji

Przeciwutleniające wyciągi z Vaccinium meridionale tradycyjnie otrzymywane są konwencjonalnymi metodami ekstrakcji, które charakteryzuje niska wydajność ze względu na długi czas trwania procesu, wysokie zużycie energii i dużą objętość stosowanych rozpuszczalników. W badaniu wykorzystano więc dwie nowoczesne techniki ekstrakcji: ciśnieniową ekstrakcję za pomocą cieczy oraz ekstrakcję wspomaganą ultradźwiękami. Metody te nie tylko lepiej zachowują przeciwutleniające właściwości borówek, ale pozwalają także na oszczędność zasobów i czasu.

Bioaktywny wyciąg

Naukowcy zbadali zmiany w kolorze i poziomie utlenienia tłuszczu w mięsie przeznaczonym na burgery po dodaniu do niego ekstraktu z Vaccinium meridionale bądź przetartych surowych owoców niepoddanych ekstrakcji. Okazało się, że tłuszcz w próbkach z dodatkiem owoców lub ekstraktu nie wykazał praktycznie żadnych zmian oksydacyjnych po 7 dniach przechowywania. Natomiast w przypadku próbek bez dodatku przeciwutleniaczy stwierdzono wzrost procesów utleniania o 200%. „Uzyskane przez nas wyniki wskazują, że borówki z gatunku Vaccinium meridionale, a w szczególności uzyskany z nich ekstrakt, wykazują działanie zapobiegające utlenianiu tłuszczu, a także związków odpowiedzialnych za kolor mięsa”, stwierdzili autorzy.

Szersze zastosowanie

Pomimo interesujących właściwości prozdrowotnych, wykorzystanie owoców Vaccinium meridionale do celów spożywczych ogranicza się obecnie tylko do kilku regionów w Ameryce Południowej. Zespół badaczy z UAM i INTAL planuje kontynuować badania nad bioaktywnymi składnikami egzotycznych borówek i ich wpływem na organizm człowieka, co może pozwolić na wykorzystanie tych cennych owoców na szerszą skalę w przemyśle spożywczym.

Źródło: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.8483/abstract

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.