Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biznes żywnościowy - W 2017 r. eksport mięsa drobiowego pobił kolejny rekord

Kategoria: Biznes

Wzrost eksportu mimo ograniczeń

Według danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), o wartości ponad 8,30 mld PLN. Oznacza to wzrost odpowiednio o 9,4 i 7,1% w porównaniu z poprzednim rokiem. Odbyło się to, pomimo ograniczeń handlowych związanych z grypą ptaków. Dopiero w lipcu 2017 r. Polska odzyskała status kraju wolnego od tej choroby, co pozwoliło powrócić rodzimym eksporterom na wiele zamkniętych wcześniej rynków. Jednak jeszcze do początku 2018 r. nie wszystkie z nich udało się w pełni odzyskać (np. RPA).

Drób uznawany jest za jeden z polskich hitów eksportowych, co wynika nie tylko z konkurencyjnej oferty cenowej, ale również z wysokiej jakości oferowanych produktów. Eksport jest niezwykle istotny dla polskiej branży drobiarskiej, gdyż produkcja krajowa znacznie przewyższa zapotrzebowanie na rynku wewnętrznym (około 40% wyprodukowanego w naszym kraju mięsa drobiowego trafia za granicę). Dodatkowo produkcja tego gatunku mięsa w Polsce nieustannie wzrasta, co powoduje presję w kierunku spadku cen skupu, pomimo wzrostu konsumpcji krajowej.

Główni odbiorcy w UE

Większość eksportowanego nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych trafia na rynek Unii Europejskiej, głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji. W 2017 r. wolumen wywozu do tych trzech, największych odbiorców stanowił 31% eksportu. Do Niemiec wyeksportowaliśmy 169,8 tys. t mięsa drobiowego, czyli jedynie o 0,5% więcej niż w 2016 roku. Z kolei na Wyspy wysłano 95,9 tys. t tego gatunku mięsa, czyli o 8,2% więcej w relacji rocznej. O blisko jedną czwartą (24,9%) zwiększył się wolumen wywozu mięsa drobiowego do Francji, która zakupiła 82,5 tys. t.

Warto jednak podkreślić, że kod handlowy CN 0207 obejmuje nie tylko mięsa i podroby kurcząt brojlerów, ale również mięso i podroby indycze, w przypadku których odnotowano spadek eksportu, o czym szerzej pisaliśmy w styczniowym Agrotygodniu.

Obiecujące prognozy na przyszłość

Pomimo występowania pojedynczych ognisk i przypadków grypy ptaków w Europie, m.in. we Włoszech, w Niemczech, Wielkiej Brytanii, czy też Holandii, na dzień 26 lutego 2018 r. w Polsce nie stwierdzono tej choroby. Nie można jednak wykluczyć jej powrotu w okresie wiosennych lub jesiennych migracji dzikich ptaków. Jeśli ten pesymistyczny scenariusz nie spełni się, możemy oczekiwać, że w 2018 r. padnie kolejny rekord eksportu mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.