Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Eksport mięsa wołowego z Polski

Kategoria: Biznes

Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od eksportu. Ponad 83% mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w naszym kraju trafia na rynki zagraniczne.

Jak wynika z danych MRiRW w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski wyeksportowano 369,9 tys. t nieprzetworzonego mięsa wołowego (CN 0201, CN 0202), czyli o 12% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Polska wołowina trafiła głównie na rynek Unii Europejskiej, natomiast poza granice Wspólnoty sprzedano 49,2 tys. t, co stanowiło ponad 13% całkowitego wolumenu eksportu.

Polska eksportuje głównie mięso wołowe w postaci schłodzonej i świeżej. W omawianym okresie eksport tego rodzaju wołowiny wyniósł 278,3 tys. t, czyli o 5% więcej niż przed rokiem. Głównym odbiorcą schłodzonej wołowiny były Włochy, gdzie trafiło 271,3 tys. t, czyli o 8% więcej w ujęciu rocznym. Do Niemiec sprzedano blisko 43,0 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej r/r. Z kolei hiszpańscy odbiory z Polski zakupili 25,8 tys. t tego gatunku mięsa, czyli o 24% więcej w relacji rocznej. Wyraźny, bo 19-procentowy spadek eksportu odnotowano natomiast w przypadku Holandii, gdzie sprzedaliśmy 27,1 tys. ton.

W ostatnim okresie obserwowaliśmy jego dynamiczny rozwój. Od stycznia do listopada 2017 r. wyeksportowaliśmy 91,6 tys. t mrożonej wołowiny, czyli aż o 39% więcej w relacji rocznej. Taki wzrost napędzany był głównie przez zwiększone wysyłki do Turcji, która stała się, drugim, po Francji, największym odbiorcą polskiej, mrożonej wołowiny, importując 10,6 tys. t. Wolumen eksportu do Francji zwiększył się o 12% do 13,3 tys. t. Więcej, o 11%, wyeksportowaliśmy również do Izraela. Izraelscy kontrahenci zakupili 5,1 tys. t mrożonego mięsa wołowego, o wartości 27,6 mln EUR, czyli odpowiednio o 11 i 13% więcej niż przed rokiem.

Znacząco zmniejszył się natomiast eksport zwierząt żywych. W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski sprzedano 62,6 tys. sztuk bydła czyli o 29,9% mniej niż w analogicznym okresie 2016 r.

Wzrost eksportu znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach skupu. Od drugiej połowy poprzedniego roku ceny skupu utrzymują się na relatywnie wysokim poziomie. Według danych MRiRW w pierwszym tygodniu lutego br. przeciętnie za kilogram skupowanego żywca wołowego rzeźnie płaciły 6,87 zł, czyli o 8% więcej niż przed rokiem.

Warto przypomnieć, że prawdopodobnie w najbliższych miesiącach procedowany będzie projekt ustawy, dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Jeżeli zostanie on wprowadzony może oznaczać to straty dla polskich producentów mięsa wołowego.

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn