Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport mięsa wołowego z Polski

Kategoria: Biznes

Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od eksportu. Ponad 83% mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w naszym kraju trafia na rynki zagraniczne.

Jak wynika z danych MRiRW w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski wyeksportowano 369,9 tys. t nieprzetworzonego mięsa wołowego (CN 0201, CN 0202), czyli o 12% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Polska wołowina trafiła głównie na rynek Unii Europejskiej, natomiast poza granice Wspólnoty sprzedano 49,2 tys. t, co stanowiło ponad 13% całkowitego wolumenu eksportu.

Polska eksportuje głównie mięso wołowe w postaci schłodzonej i świeżej. W omawianym okresie eksport tego rodzaju wołowiny wyniósł 278,3 tys. t, czyli o 5% więcej niż przed rokiem. Głównym odbiorcą schłodzonej wołowiny były Włochy, gdzie trafiło 271,3 tys. t, czyli o 8% więcej w ujęciu rocznym. Do Niemiec sprzedano blisko 43,0 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej r/r. Z kolei hiszpańscy odbiory z Polski zakupili 25,8 tys. t tego gatunku mięsa, czyli o 24% więcej w relacji rocznej. Wyraźny, bo 19-procentowy spadek eksportu odnotowano natomiast w przypadku Holandii, gdzie sprzedaliśmy 27,1 tys. ton.

W ostatnim okresie obserwowaliśmy jego dynamiczny rozwój. Od stycznia do listopada 2017 r. wyeksportowaliśmy 91,6 tys. t mrożonej wołowiny, czyli aż o 39% więcej w relacji rocznej. Taki wzrost napędzany był głównie przez zwiększone wysyłki do Turcji, która stała się, drugim, po Francji, największym odbiorcą polskiej, mrożonej wołowiny, importując 10,6 tys. t. Wolumen eksportu do Francji zwiększył się o 12% do 13,3 tys. t. Więcej, o 11%, wyeksportowaliśmy również do Izraela. Izraelscy kontrahenci zakupili 5,1 tys. t mrożonego mięsa wołowego, o wartości 27,6 mln EUR, czyli odpowiednio o 11 i 13% więcej niż przed rokiem.

Znacząco zmniejszył się natomiast eksport zwierząt żywych. W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. z Polski sprzedano 62,6 tys. sztuk bydła czyli o 29,9% mniej niż w analogicznym okresie 2016 r.

Wzrost eksportu znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach skupu. Od drugiej połowy poprzedniego roku ceny skupu utrzymują się na relatywnie wysokim poziomie. Według danych MRiRW w pierwszym tygodniu lutego br. przeciętnie za kilogram skupowanego żywca wołowego rzeźnie płaciły 6,87 zł, czyli o 8% więcej niż przed rokiem.

Warto przypomnieć, że prawdopodobnie w najbliższych miesiącach procedowany będzie projekt ustawy, dotyczącej wprowadzenia zakazu uboju rytualnego. Jeżeli zostanie on wprowadzony może oznaczać to straty dla polskich producentów mięsa wołowego.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.