Ponad 12-procentowy spadek eksportu mięsa indyczego z Polski
Z szacunków Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych ogółem w 2017 r. zwiększył się o blisko 10%, jednak w przypadku mięsa indyczego, które jest częścią składową tej kategorii, widoczne były odwrotne tendencje.
Spadek eksportu
Według danych Eurostat, w okresie od stycznia do października 2017 r. z Polski wyeksportowano 135,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 12% mniej w relacji rocznej. Spadek eksportu był szczególnie widoczny w przypadku handlu pozaunijnego. W analizowanym okresie poza granice UE wysłano 18,4 tys. t tych produktów, czyli o ponad jedną czwartą mniej niż przed rokiem. Z kolei sprzedaż na rynek unijny, gdzie trafia około 14% eksportowanego mięsa indyczego, zmniejszyła się o blisko 10% i wyniosła 116,9 tys. t.
Odbiorcy polskiego mięsa indyczego
Głównym odbiorcą polskiego mięsa indyczego pozostały Niemcy, gdzie trafiło 44,2 tys. t, jednak było to o 19% mniej w ujęciu rocznym. Niemcy są jednym z największych importerów mięsa z indyków w UE. Według danych AVEC w 2016 r. przeciętne spożycie tego gatunku drobiu wyniosło około 6,1 kg/mieszkańca.
Spadek widoczny był również w przypadku Wielkiej Brytanii, gdzie wolumen wywozu mięsa indyczego wyniósł 9,2 tys. t, co oznacza, że zmniejszył się o blisko 16%. Utrata części rynku brytyjskiego jest tym bardziej odczuwalna dla polskich eksporterów, że tradycyjnie na Wyspy wysyłane są bardziej wartościowe części tuszki.
Przyczyny
Warto podkreślić, że jedną z przyczyn obserwowanego spadku eksportu była grypa ptaków i związane z nią ograniczenia handlowe. Pomimo, że od lipca 2017 r. nasz kraj jest wolny od tej choroby, nadal nie udało się w pełni powrócić na wszystkie pozaunijne rynki zbytu. W tym kontekście warto podkreślić, że w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. silnie, bo aż o 50%, zwiększył się eksport mięsa z indyków na Ukrainę - wyniósł blisko 6,0 tys. t. Wolumen sprzedaży na Ukrainę stanowił blisko jedną trzecią pozaunijngo handlu tym gatunkiem mięsa, a Ukraina była głównym, pozaunijnym odbiorcą tych produktów z Polski. Dodatkowo na rynku ukraińskim mogliśmy ulokować część tańszych elementów tuszki, których w okresie grypy ptaków nie mogliśmy wysyłać np. do krajów azjatyckich.
Ceny
Zmniejszenie wolumenu eksportu mięsa i podrobów indyczych znalazło swoje odzwierciedlenie w cenach skupu, które utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Według danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu indyków wyniosła 5,07 zł/kg, wobec 5,17 zł/kg w 2016 r., co oznacza spadek o 2%. W styczniu br. średnio indory skupowano po 5,07 zł/kg, czyli o 3% drożej w relacji rocznej. Oczekujemy, że aktualna sytuacja cenowa na rynku indyków może utrzymać się w pierwszym kwartale br., a ewentualne wzrosty cen będą wynikały głównie czynników sezonowych oraz zmian w kursach walut.
Przeczytaj także
-
05.02.2018
Jaja tanieją, chociaż nadal ich ceny są wyższe niż przed rokiem
Drugą połowę 2017 r. polscy producenci jaj konsumpcyjnych mogą zaliczyć do udanych. Silny popyt zagraniczny na polskie jaja przyczynił się do istotnego wzrostu cen jaj. W drugiej połowie 2017 r., według danych MRiRW, przeciętnie...
-
22.01.2018
Unijny handel mięsem drobiowym
Według danych USDA Unia Europejska jest czwartym na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach producentem mięsa drobiowego. Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w 2018 r. unijna produkcja tego gatunku...