Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnim czasie prowadzony przez Komisję Europejską Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się o kilka kolejnych produktów. Zmiany w rejestrze dotyczyły także wykreślenia jednej pozycji.
Kraj pochodzenia - Hiszpania
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/68 z dnia 8 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Carne de Salamanca” (ChOG). Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.1 Mięso świeże (i podroby).
Natomiast, rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/69 z dnia 16 stycznia 2018 r., działając na wniosek Hiszpanii cofnięto rejestrację chronionego oznaczenia geograficznego „Carne de Morucha de Salamanca” (ChOG).
Akty weszły w życie 6 lutego 2018 r. i od tej daty mają zastosowanie.
Kraj pochodzenia - Chorwacja
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/95 z dnia 9 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Slavonski med” (ChNP)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Rozporządzenie weszło w życie 12 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Kraj pochodzenia - Słowenia
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/107 z dnia 12 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Jajca izpod Kamniških planin” (ChOG)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Rozporządzenie weszło w życie 13 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia i Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o m.in.: następujące produkty...
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2353 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanusfinmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady...