Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w Unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie prowadzony przez Komisję Europejską Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się o kilka kolejnych produktów. Zmiany w rejestrze dotyczyły także wykreślenia jednej pozycji.

Kraj pochodzenia - Hiszpania

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/68 z dnia 8 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Carne de Salamanca” (ChOG). Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.1 Mięso świeże (i podroby).

Natomiast, rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/69 z dnia 16 stycznia 2018 r., działając na wniosek Hiszpanii cofnięto rejestrację chronionego oznaczenia geograficznego „Carne de Morucha de Salamanca” (ChOG).

Akty weszły w życie 6 lutego 2018 r. i od tej daty mają zastosowanie.

Kraj pochodzenia - Chorwacja

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/95 z dnia 9 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Slavonski med” (ChNP)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Rozporządzenie weszło w życie 12 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

Kraj pochodzenia - Słowenia

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji nr 2018/107 z dnia 12 stycznia 2018 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Jajca izpod Kamniških planin” (ChOG)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Rozporządzenie weszło w życie 13 lutego 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn