Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia i Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się w ostatnim czasie o m.in.: następujące produkty:
z Grecji:
- na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 2017/2363 z dnia 6 grudnia 2017 r. zarejestrowano nazwę („Μελεκούνι” (Melekouni) (ChOG). Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 2.3. „Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze”. Rozporządzenie weszło w życie 8 stycznia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
z Włoch:
- na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 2017/2362 z dnia 5 grudnia 2017 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Lenticchia di Altamura” (ChOG)]. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.6. „Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone. Rozporządzenie weszło w życie 8 stycznia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
z Węgier:
- na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 2017/2227 z dnia 30 listopada 2017 r. zarejestrowano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń nazwę „Makóipetrezselyemgyökér” (ChOG) Nazwa ta określa produkt należący do klasy 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone. Rozporządzenie weszło w życie 25 grudnia 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2353 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanusfinmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady...
Od poniedziałku, 1 stycznia 2018 owady i ich części mogą być, o ile uzyskają uprzednio zgodę Komisji Europejskiej, wprowadzane na rynek jako "nowa żywność" - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.