Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (21): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (21.02-06.03.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (21.02-06.03.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (21.02-06.03.2018):

  1. etefon (7.7 mg/kg - ppm) w papryce (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak)
  2. chlorpiryfos (0.16 mg/kg - ppm) w jabłkach (ocena ryzyka: poważne ; podjęte działanie: brak)
  3. propamocarb (0.36 mg/kg - ppm) w łubinie (ocena ryzyka: niegroźne; podjęte działanie: brak)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Zero tolerancji – brak przekroczonych norm pozostałości środków ochrony roślin szansą dla polskich jabłek

Komunikaty IJHARS:

Zakaz używania nazewnictwa zarezerwowanego dla produktów mlecznych w nazwach produktów pochodzenia roślinnego

Komunikaty GIW:

Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF (Dz.U. z 2018 r. poz. 360).

Nowe akty prawne UE

Komunikaty NIK:

NIK gościem Debaty Rolnej

Komunikaty UOKiK

Przewaga kontraktowa - pierwsza decyzja

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.