Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (20): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (04-20.02.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (04-20.02.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (04-20.02.2018):

  1. chlorpyrifos (0.14 mg/kg - ppm) w jabłkach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie władz)
  2. Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g) w mrożonych. solonych filetach z kurczaka (ocena ryzyka: poważne ; podjęte działanie: wycofanie od odbiorców)
  3. metalowy przewód w mrożonym, smażonym kurczaku (ocena ryzyka: niegroźne; podjęte działanie: poinformowanie władz)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Zgłoszenia do integrowanej produkcji roślin

58. Sesja Naukowa IOR – PIB w Poznaniu

Komunikaty GIW:

Zmiana rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF (Dz.U. poz. 328)

Komunikaty NIK:

Dodatki do żywności - nieszkodliwe czy niebezpiecznie nadużywane? [panel ekspertów]

Komunikaty UOKiK

Reklamy Magmisiów mogły wprowadzać w błąd

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.