Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (18): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (10-23.01.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (10-23.01.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (10-23.01.2018):

    1. ochratoksyna A (14.6 µg/kg - ppb) w organicznym życie (chleb razowy) (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: oficjalne zatrzymanie)
    2. arszenik (0.40 mg/kg - ppm) w ciastkach ryżowych (ocena ryzyka: poważne ; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
    3. Salmonella (obecność/25g) w mrożonym mięsie drobiowym (ocena ryzyka: niegroźne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorcy)
    4. nieautoryzowana obecność substancji johimbina w suplemencie diety ze Stanów Zjednoczoncyh przez Polskę (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Spotkanie dotyczące zapewnienia i utrzymania wysokiej jakości produktów pochodzenia roślinnego

Komunikaty GIW:

Nowa specustawa w sprawie zwalczania ASF

Wizyta delegacji niemieckiej w ramach współpracy eksperckiej dotyczącej ASF

Komunikaty GIS:

Informacja dotycząca produktów mlecznych potencjalnie skażonych bakterią Salmonelli

Komunikat o produktach mlecznych potencjalnie skażonych bakterią Salmonelli na polskim rynku

Komunikaty UOKiK:

Co jedzą uczniowie i pacjenci? Kontrola Inspekcji Handlowej

Suplement to nie lek - kontrola Inspekcji Handlowej

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.