Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (16): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (06-20.12.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (06-20.12.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (06-20.12.2017):

  1. diklofenak (2.21 µg/kg - ppb) nieautoryzowana obecność w mięsie końskim (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: brak)
  2. fipronil (0.011 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: brak)
  3. fipronil (0.093 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzykanie groźnepodjęte działaniewycofanie z rynku)
     
  4. fipronil (0.058; 0.092; 0.099 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  5. Salmonella (obecność /25g) w mielonym mięsie wołowym, przetworzonym w Holandii (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  6. Salmonella (obecność /10g) w chłodzonym, mielonym mięsie wołowym z Chorwacji (surowiec z Polski) (ocena ryzykapoważnepodjęte działaniebrak)
  7. Salmonella (obecność/250g) w białej czekoladzie z jagodami (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie )

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty IJHARS:

Wytyczne dotyczące podawania ilościowej zawartości składników (QUID)

Kiełbasa piaszczańska – 40. polska nazwa zarejestrowana w systemie ChNP, ChOG i GTS

Komunikaty GIW:

Wwóz świń i wieprzowiny do Federacji Rosyjskiej

Nowe akty prawne UE

Polska zatwierdzona do eksportu mrożonego mięsa drobiowego na rynek Singapuru

Wytyczne w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej.

Zniesienie embarga na import bydła i mięsa wołowego z Polski do Iraku

Komunikaty UOKiK

Jak kupić dobrą rybę na Święta? Kontrola Inspekcji Handlowej

Masło drogie, ale dobrej jakości - działania UOKiK

Mięso pod lupą Inspekcji Handlowej

Komunikaty NIK

Debata w NIK o dodatkach do żywności

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.